Η έλλειψη τσιπ στην αυτοκινητοβιομηχανία θα κοστίσει $210 δις

Η παραγωγή οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα συρρικνωθεί κατά 7,7 εκατ. μονάδες το 2021

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα ύψους $210 δισ. το 2021 λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, τα γνωστά σε όλους «τσιπάκια» των υπολογιστών. Η συμβουλευτική εταιρεία AlixPartners εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων, με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως τα προβλήματα είναι πιθανόν να επεκταθούν και το 2022.

Η πρόβλεψη αυτή είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση των $110 δισ. του Μαΐου και υπερτριπλάσια από την αρχική πρόβλεψη των $60,6 δισ τον Ιανουάριο ,όταν η έλλειψη ξεκίνησε να πλήττει το συγκεκριμένο κλάδο, σύμφωνα με το CNBC.

«Ολοι ελπίζαμε πως η κρίση έλλειψης των μικροτσιπ θα είχε περάσει μέχρι τώρα, αλλά τα lockdowns στη Μαλαισία λόγω του κορωνοϊού και άλλα προβλήματα έχουν επιμηκύνει το πρόβλημα», αναφέρει ο Mark Wakefield, στέλεχος της AlixPartners.

Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, η παραγωγή οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα συρρικνωθεί κατά 7,7 εκατομμύρια μονάδες το 2021.

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο, όπως οι Ford Motor και General Motors, είχαν ήδη προβλέψει σημαντική μείωση των κερδών τους φέτος λόγω της έλλειψης ημιαγωγών.

Παρ’ όλα αυτά, μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη στιβαρή καταναλωτική ζήτηση και την αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων.

Πηγή: newmoney

 
7080