Η Ευρώπη ολισθαίνει προς την ύφεση

Εύθραυστη η οικονομία και κινδυνεύει να λυγίσει κάτω από τις απειλές των ενεργειακών δελτίων

Οι Ευρωπαίοι επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα βρουν μια πιο εύθραυστη οικονομία που κινδυνεύει να λυγίσει κάτω από τις απειλές των ενεργειακών δελτίων, του πληθωρισμού ρεκόρ και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Οι δείκτες που θα ανακοινωθούν την Τρίτη πιθανότατα θα δείξουν συρρίκνωση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο.

Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν αυτήν την κατεύθυνση.

Τα στοιχεία της ερχόμενης εβδομάδας θα αποτελέσουν βασικά συστατικά για τις συζητήσεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο και σηματοδότησε «περαιτέρω ομαλοποίηση» τον Σεπτέμβριο χωρίς να έχει προηγηθεί δέσμευση για το μέγεθος. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από τρεις εβδομάδες και οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη εκφράσει την άποψή τους.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει αναδειχθεί ως o αδύναμος κρίκος με την υπερμεγέθη βιομηχανική της βάση να υποφέρει δυσανάλογα από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την επίμονη έλλειψη προμηθειών. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες δεν βλέπουν το ίδιο είδος τουριστικής έκρηξης που κατακλύζει τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, καθώς τα ταξίδια διακοπών ανακάμπτουν μετά το covid.

Ένας απολογισμός της συνεδρίασης του Ιουλίου που αναμένεται την Πέμπτη μπορεί να  δώσει κάποια εικόνα, και περίπου οι μισοί από τους 25 διαμορφωτές των επιτοκίων της ΕΚΤ – συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel και του επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel – θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συμποσίου Οικονομικής Πολιτικής της Kansas City Fed στο Jackson Hole του Wyoming.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα κάνει φέτος το ταξίδι στο Grand Tetons. Όμως τα σχόλιά της μετά την απόφαση του Ιουλίου, μαζί με μια ακόμη αύξηση του πληθωρισμού σε λίγο κάτω από 9% και τις προσδοκίες ότι οι πιέσεις στις τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, υποδηλώνουν ότι τείνει προς μια μεγαλύτερη κίνηση: “Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα”, δήλωσε. “Ήρθε η ώρα να τα καταφέρουμε”.

Πηγή: Newmoney.gr

 
7390