Η Γαλλία επισκιάζει τη Γερμανία που οδεύει προς ύφεση

Η γαλλική παραγωγή σημείωσε αύξηση, καθώς η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτερα

Το ισχυρό εγχώριο πακέτο οικονομικής στήριξης βοήθησε τη Γαλλία να μειώσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ακόμη και όταν η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές Γερμανία οδεύει προς ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (30/10) για τις δύο κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η γαλλική παραγωγή σημείωσε αύξηση της τάξης του 0,3% το τρίτο τρίμηνο – αναιρώντας τις προβλέψεις για ελαφρώς βραδύτερη ανάπτυξη - καθώς η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο και τα εμπορικά επιμελητήρια της προειδοποίησαν ότι οι εξαγωγές θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος, για πρώτη φορά, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, την στιγμή που εντείνονται οι εμπορικές συγκρούσεις.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
 
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διπλασίασε τις εκκλήσεις του προκάτοχού της Μάριο Ντράγκι προς τη Γερμανία, ζητώντας της να χρησιμοποιήσει μέρος του πλεονάσματος του προϋπολογισμού της για να επενδύσει σε μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης.

"Αυτοί που έχουν το περιθώριο ελιγμών, εκείνοι που έχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, γιατί να μην χρησιμοποιήσουν αυτό το πλεόνασμα και να επενδύσουμε σε υποδομές... Γιατί να μην επενδύσουμε στην εκπαίδευση, γιατί να μην επενδύσουμε στην καινοτομία, για να επιτρέψει σε καλύτερη εκ νέου εξισορρόπηση; " δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Γαλλίας RTL.
 
Η οικονομία της Γαλλίας, η οποία έχει στηριχτεί πολύ περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση παρά στον βόρειο γείτονα της, έλαβε στήριξη από το πακέτο στήριξης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των «κίτρινων γιλέκων».

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<
 
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων. Το Παρίσι έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα μειώσει τους φόρους κατά πέραν των 10 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
 
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β τρίμηνο, και τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο τον επόμενο μήνα αναμένεται να δείξουν άλλη μια συρρίκνωση, θέτοντας τη χώρα σε ύφεση, σύμφωνα με τον ορισμό.

Η Γερμανία που εξαρτάται από τις εξαγωγές της είναι επίσης περισσότερο εκτεθειμένη από άλλες χώρες από τις διακηρυγμένες πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, "Πρώτα η Αμερική» και από την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

"Για την οικονομία μας, με την ισχυρή βιομηχανίας της, αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση", δήλωσε ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, DIHK, Eric Schweitzer όταν παρουσίασε την τελευταία έρευνα επιχειρηματικού κλίματος στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 28.000 Διευθυντές και κατέδειξε ότι το κλίμα υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενη μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Το DIHK ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η ετήσια αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας θα ανέλθει στο 0,3% για φέτος, από 2,1% το 2018, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές ενδέχεται να συρρικνωθούν κατά 0,5% το επόμενο έτος.

Η Γερμανία καταγράφει τα τελευταία χρόνια αύξηση των εξαγωγών κατά μέσο όρο κατά περίπου 5,5%, δήλωσε ο κ. Schweitzer.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
 
Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 6.000 σε 2,287 εκατ. με βάση εποχικά διορθωμένους όρους. Αυτό σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Reuters για αύξηση κατά 2.000.

(ΚΥΠΕ – Reuters)
 

 
7522