Η Γερμανία διπλασιάζει τον κρατικό δανεισμό του 2023

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς στοχεύει να αντλήσει το ποσό των 45 δισ. ευρώ

Τον υπερδιπλασιασμό του δανεισμού από τις διεθνείς αγορές ομολόγων σχεδιάζει για το 2023 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού. 

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, συγκεκριμένα, στοχεύει να αντλήσει το ποσό των 45 δισ. ευρώ το επόμενο έτος έναντι 17,2 δισ. ευρώ του αρχικού προγραμματισμού, ο οποίος είχε ανακοινωθεί μόλις τον Ιούλιο. 

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δεσμεύτηκε να τηρήσει το ανώτατο όριο έκδοσης νέου χρέους (0,35% του ΑΕΠ) -γνωστό και ως «φρένο» χρέους– το οποίο έχει «παγώσει» από το 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό άντλησης χρημάτων, καθώς κάτι τέτοιο αφενός δεν δίνει το σωστό παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου θα συμβάλλει στην επιδείνωση του πληθωριστικού προβλήματος.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει δύο ειδικά και έκτακτα ταμεία, τα οποία δεν θα συνιστούν μέρος του τακτικού προϋπολογισμού. Τα εν λόγω funds, ύψους 200 και 100 δισ. ευρώ αντίστοιχα, θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και στη χρηματοδότηση των στρατιωτικών δαπανών.  

newmoney.gr

 
7524