Η μάχη με τα λουκάνικα: «Νο» της ΕΕ σε Βρετανία & Βόρεια Ιρλανδία

Στη μάχη εισέρχεται και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – Λεπτές ισορροπίες μεταξύ Μ. Βρετανίας - ΕΕ

Tα λουκάνικα που παρασκευάζονται στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν σύντομα να μην εισάγονται ακόμα και στη Βόρεια Ιρλανδία, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το BBC.

Γιατί απειλούνται τα λουκάνικα; Λόγω του Brexit, η Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία) δεν ακολουθεί πλέον τους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, η Βόρεια Ιρλανδία τους ακολουθεί, καθώς μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ.

Το πρόβλημα για τα λουκάνικα – μαζί με τα μπιφτέκια και άλλα κατεψυγμένα κρέατα – αφορά τμήμα της συμφωνίας του Brexit που ονομάζεται Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το θέμα αφορά τα λουκάνικα επειδή οι κανόνες της EE για την ασφάλεια των τροφίμων δεν επιτρέπουν την εισαγωγή κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος από κράτη μη μέλη – όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει πάντως περίοδος χάριτος έξι μηνών από τον Ιανουάριο, ωστόσο σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου, η περίοδος αυτή λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Οι συζητήσεις για το ζήτημα ξεκίνησαν χθες, ενώ «δεν υπήρξαν καταστροφές ή επιτεύγματα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντέιβντ Φροστ, αλλά ο Μάρος Σέφκοβιτς προειδοποίησε ότι η υπομονή στις Βρυξέλλες εξαντλείται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας. Και αυτό, κατά τον Τζόνσον, αποτελεί ένδειξη του «παραλογισμού» αυτών των ρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg στη διαμάχη παρεμβαίνει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η αμερικανική πλευρά εκφράζει τις ανησυχίες της ότι οι εμπορικές εντάσεις λόγω του Brexit θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Πηγή: Newmoney.gr

 
6954