Η Μέρκελ κατά της δημιουργίας χρέους για προστασία του κλίματος 

Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Υπουργός Εξωτερικών Όλαφ Σολτς επιμένουν στο λεγόμενο «μαύρο μηδέν»

Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού NTV δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ απορρίπτει τη δημιουργία χρέους για την προστασία του κλίματος. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός θα πρέπει να εξακολουθήσει».

Όπως σημειώνεται, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Υπουργός Εξωτερικών, Όλαφ Σολτς, επιμένουν στο λεγόμενο «μαύρο μηδέν», δηλαδή τη μη δημιουργία νέου χρέους από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την προστασία του κλίματος και που συνδέονται με τον προϋπολογισμό.

Από την άλλη, Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι αμφισβητούν τη σκοπιμότητα διατήρησης του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, «Η Καγκελάριος δεν έχει δημιουργήσει ποτέ την αμφιβολία (...) για το ότι επιμένει στον στόχο του ισορροπημένου προϋπολογισμού». Επιπλέον, τόνισε ότι μέχρις ότου ληφθεί η σχεδιαζόμενη απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την κλιματική αλλαγή, θα γίνεται συζήτηση για αποτελεσματικά, ελπιδοφόρα και εκτεταμένα μέτρα προστασίας του κλίματος.

Πρόσθεσε ότι «αυτή η συζήτηση θα μας οδηγήσει με τελικό προορισμό τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πάρουμε και τις τελικές αποφάσεις (..) Και έχουμε μια πολιτική που δεν αμφισβητήθηκε, έχουμε ισορροπημένους προϋπολογισμούς τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουμε να τους επιδιώκουμε. Αυτό είναι βιωσιμότητα».

Στο ίδιο μήκος και ο Υπουργός Οικονομικών, Σολτς, που δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, παρά τις δαπάνες για την προστασία του κλίματος και τη μερική κατάργηση του πρόσθετου τέλους αλληλεγγύης

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Όπως δήλωσε ο Όλαφ Σολτς: «Μπορούμε να κάνουμε όσα χρειάζεται χωρίς να δημιουργούμε νέο χρέος».

Σε διαφορετική γραμμή ο επικεφαλής των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που βλέπει με σκεπτικισμό την προσκόλληση στο «μαύρο μηδέν» και κατηγορεί τους Χριστιανοδημοκράτες πως αυτό που κάνουν «δεν είναι ούτε τίμιο ούτε σοβαρό».

Για τον Χάμπεκ «Είμαστε στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης και η καλύτερη ευκαιρία που έχει η γερμανική οικονομία είναι η εφαρμογή της προστασίας του κλίματος, η ανανέωση της οικονομικής δύναμης της Γερμανίας με τεράστιες επενδύσεις».

ΚΥΠΕ

 
3252
Thumbnail

Στροφή στο ρεαλισμό από την νέα κεντρική τραπεζίτη της Ευρώπης, η οποία χαμηλώνει τις προσδοκίες για νέες τολμηρές πρωτοβουλίες νομισματικής χαλάρωσης στη ζώνη του Ευρώ. Η μετροπάθεια στις τελευταίες της δηλώσεις ικανοποιεί τα “γεράκια” της Γερμανικής σχολής, καθώς βλέπουν να αμβλύνεται μια από τις πιο “εμβληματικές” εξαγγελίες της υποψηφιότητάς της.

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης - Ελλάδα: Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία<<<

Τί είπε

“Η αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι η κλιματική αλλαγή” είπε αυτή την εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ σε ευρωβουλευτές κατά την ενημέρωση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τί είχε πει το φθινόπωρο, σε άλλη επιτροπή του ίδιου κοινοβουλίου κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς της, για τη νομισματικη πολιτική: ”Είναι βαθιά πεπεισμένη ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής οφείλει να είναι κεντρικός άξονας πολιτικής” Μια δήλωση που υπαινισσόταν ότι θα προωθούσε την ενεργοποίηση της ΕΚΤ στην αγορά πράσινων ομολόγων.

Γιατί είναι σημαντικό

Η συζήτηση για το αν η ΕΚΤ (ως αρχή με το αποκλειστικό δικαίωμα στην ΕΕ να «κόβει χρήμα» αγοράζοντας ομόλογα) πρέπει να έχει ως στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει ένα πιο βαρετό αλλά ουσιαστικό αίτιο: Έχει να κάνει με το πώς τεχνικά η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να κάνει ενέσεις μετρητών στην οικονομία της Ευρωζώνης ώστε να μη διολισθήσει σε ύφεση – και το χρέος που έχει συσσωρευτεί προκαλέσει σοκ. Το τωρινό πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, με τα κριτήρια που έχει σήμερα, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’άπειρον με τις υπάρχουσες δεξαμενές ομολόγων στην οικονομία. Τα πυρομαχικά της ΕΚΤ λιγοστεύουν.

Η Λαγκάρντ προώθησε την ιδέα αγοράς πράσινων ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος QE – το πρόγραμμα των 2,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΚΤ. Πιο απλά, κοπή χρήματος για να χρηματοδοτηθούν έργα και επιχειρήσεις πράσινης οικονομίας.

Η μεγάλη Εικόνα

Η ιδέα της Λαγκάρντ αντιμετωπίστηκε έγινε δεκτή ως ενδιαφέρουσα γιατί καθώς οι αγορές στεγνώνουν από τα ομόλογα που η ΕΚΤ “καταδέχεται να αγοράζει” (τίτλοι χρέους υψηλής αξιοπιστίας), μια νέα παρθένα κατηγορία όπως τα έργα πράσινης ανάπτυξης κατά της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να δώσει μια σημαντική παράταση – αλλά και νομιμοποίηση – στις πληθωριστικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μια πιθανή ενεργοποίηση της ΕΚΤ με αγορές πράσινων ομολόγων,  “δένει” με την νέα κατηγοριοποίηση πράσινων επενδύσεων στην οποία κατέληξε το τελευταίο Eurogroup την Πέμπτη. Η Ευρώπη αποκτά ένα μητρώο αξιολόγησης εταιριών και ομολόγων με βάση την ευθυγράμμιση τους με πράσινους στόχους, και ανάλογα με την κατηγορία πετυχαίνουν καλύτερους όρους δανεισμού. Πάνω σε αυτή τα κριτήρια θα μπορούσε να χτίσει η ΕΚΤ ένα νέο εργαλείο ποσοστικής χαλάρωσης, ή αλλιώς σταθερής ενίσχυσης της οικονομίας με ρευστό ωστε να αποφευχθούν τριγμοί ή μια νέα κρίση χρέους. Καθώς το «απίστευτο» χρέος που ανακάλυψε «ξαφνικά» ο πλανήτης του 2008 δεν μειώνεται, αλλά έχει αυξηθεί κι άλλο.

Οι αντίπαλοι

Κάθε ιδέα νομισματικής χαλάρωσης, που κρατάει τα επιτόκια σε επίπεδα που τρώνε τις αποταμιεύσεις ψηφοφόρων και που δημιουργούν νέο χρέος βρίσκει αντίθετους τους Γερμανούς, του Ολλανδούς και λοιπούς βόρειους “νοικοκύρηδες”. Αυτή η αντιπολίτευση έχει πάρει ήδη θέση απέναντι στην νέα επικεφαλής της ΕΚΤ.

O Γενς Βάιντμαν, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης που έχει το ρόλο του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε την ιδέα στροφής της κεντρικής τράπεζας στην πράσινη οικονομία από τον Οκτώβριο, πριν καν καθήσει η Κριστίν Λαγκάρντ στο γραφείο της: “Την πράσινη πολιτικολογία ας την κάνουν οι πολιτικοί, αλλιώς διακινδυνεύουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας”, είπε τον Οκτώβριο.

Έμπειρη στις παγίδες η Λαγκάρντ απάντησε διπλωματικά και εκτονωτικά αυτή την εβδομάδα: “Συμφωνώ με τον κύριο Βάιντμαν, αλλά δε μας σταματά από το να κοιτούμε τις λειτουργίες μας και να δούμε πως μπορούμε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι”.

>>>Διαβάστε επίσης - Μικρότερα τα μπόνους για τα στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών<<<

ad2mobile

Μένει να φανεί αν η στροφή στο ρεαλισμό της Λαγκάρντ είναι ένας ελιγμός τακτικής της έμπειρης πολιτικού όταν ενημερώθκε ότι κάποια πράγματα “δε γίνονται”, ή αποτέλεσμα της προσπάθειας για περιχαράκωσή της από τα “γεράκια” της Bundesbank.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη συνέντευξη τύπου της Λαγκάρντ την προσεχή Πέμπτη στη θέση του Μάριο Ντράγκι θα δώσει τις πρώτες ενδείξεις.

article 1