Η ώρα της μείωσης των επιτοκίων για την ΕΚΤ;

Η μήπως της αύξησης για την BoE;

Ο Μάριο Ντράγκι έστειλε πρόσφατα σαφές σήμα ότι η ΕΚΤ έχει όλα τα όπλα στο τραπέζι έτοιμα για χρήση- ακόμη και αυτό της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πηγές της κεντρικής τράπεζας επιβεβαιώνουν πως είναι ένα ισχυρό σενάριο, εκφράζοντας φόβους για την υγεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Την ίδια ώρα οριμένοι στους κόλπους της Τράπεζας της Αγγλίας πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για αύξηση των επιτοκίων. Η βρετανική οικονομία, όμως, εκπέμπει SOS και οι πολιτικές εξελίξεις δεν την βοηθούν. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters μία μείωση των επιτοκίων θα ήταν απαραίτητη, εάν το ευρώ που προς το παρόν στηρίζει έως έναν βαθμό την ανάπτυξη, ανατιμηθεί σε επίπεδα, που κριθούν «δυσβάσταχτα» για τους εξαγωγείς της νομισματικής ένωσης. Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο προσδιόρισαν το 1,20 δολάριο ανά ευρώ ως το όριο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. 

Σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η Citi σχολιάζει πως οι δηλώσεις των πηγών αυτών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με με μεγάλη προσοχή. Η ερμηνεία τους ως προς το πόσο κοντά είναι η μείωση των επιτοκίων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον όχι πριν από τις προγραμματισμένες ομιλίες του Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη και Πέμπτη (12-13 Ιουνίου).

Πάντως  ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διάδοχος του Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei αναγνώρισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτοκια αμετάβλητα τουλάχιστον έως τα μέσα του επόμενου έτους ήταν η «κατάλληλη». Αλλά ως γνωστό «γεράκι» υποστήριξε πως δεν χρειάζονται άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ. Κανέναν κίνδυνο ύφεσης δεν βλέπει ούτε ο Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, ενώ ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Ιγνκάσιο Βίσκο εμφανίζεται πιο ανήσυχος ειδικά για την ανατίμηση του ευρώ, η οποία όπως εξηγεί οφείλεται στην επίδραση και των αμερικανικών επιτοκίων (που ωθούν το δολάριο προς τα κάτω). 

Όλες οι παραπάνω δηλώσεις και πληροφορίες αποκαλύπτουν πως δεν υπάρχει ενιαία θέση για τον βαθμό κινδύνου και τον τρόπο αντιμετώπισής του και θα δοθεί μάχη στους κόλπους της ΕΚΤ. 

Την ίδια ώρα στη Βρετανία ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Άντι Χαλντέιν, σε άρθρο του στην Sun εκτίμησε πως η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα είναι «σταθερή, αν όχι εντυπωσιακή», ενώ επεσήμανε ότι η «χαμένη δεκαετία στις αυξήσεις των μισθών έφτασε στο τέλος της». Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως είπε, «για εμένα προσωπικά πλησιάζει η ώρα για μικρές αυξήσεις επιτοκίων».Τόνισε δε πως μία ήπια, αλλά έγκαιρη αύξηση των επιτοκίων, αποτρέπει πιο απότομες και μεγάλες αυξήσεις στο μέλλον. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Δεν είναι βέβαιο ωστόσο εάν θα συμφωνήσουν σε μία τέτοια κίνηση τα μέλη του Δ.Σ., στον απόηχο των στοιχείων, που έδειξαν ότι το ξεκίνημα της βρετανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν εξαιρετικά αδύναμο. Το ΑΕΠ υποχώρησε 0,4% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καθώς η παραγωγή της μεταποίησης μειώθηκε 3,9% και η παραγωγή αυτοκινήτων έκανε βουτιά σχεδόν 50%. Οι ειδικοί της Citi σχολιάζουν πως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία ραγδαία επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας, παρά τα στηρίγματα, που έχει προσφέρει η μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

naftemporiki.gr