Η Pimco «βλέπει» δυο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός 2022

Υπερτερεί η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει την πορεία ομολοποίησης της νομισματικής πολιτικής -παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία- εκφράζει η Pimco, η οποία εκτιμά ότι η Φρανκφούρτη ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό παρά για την ανάπτυξη. 

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή της, η αμερικανική εταιρεία εξηγεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ, η οποία θα παραμείνει «πιστή» στην πορεία απόσυρσης των νομισματικών μέτρων -εκτός και αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση της οικονομίας. 

«Δεν πιστεύουμε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη συνεδρίαση του Απριλίου, αλλά οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Ιουνίου είναι πιθανό να αποτελέσουν το “κάλυμα” για τον τερματισμό των αγορών ομολόγων εντός του Ιουλίου» τονίζει, χαρακτηριστικά. 

Προβλέπει δε, ότι οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ είναι πιθανό να οδηγήσουν τον Σεπτέμβριο στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Απρίλιο του 2011, δηλαδή των τελευταίων 11 ετών, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων. 

Ας σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια, παρότι τόσο η Federal Reserce όσο και η Bank of England έχουν ήδη αλλάξει πολιτική. Κι αυτό, διότι ο φόβος για τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην οικονομία (πιθανή ύφεση στο β’ τρίμηνο) καθιστά πιο επιφυλακτικούς τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. 

Η Pimco, σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι θα υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων (της τάξης των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία) εντός του 2022, ένα σενάριο το οποίο ήδη σπεύδουν να αποτιμήσουν οι αγορές.

newmoney.gr

 
7394