Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βάζει πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων

Τα ενοίκια θα μπορούν να αυξηθούν μόνο έως 4% ετησίως για τα επόμενα δύο χρόνια - Στο 8,7% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Έχοντας καταγράψει τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1983 και με τις εκλογές προ των πυλών, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την απόφαση να θέσει πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το κόστος στα νοικοκυριά από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου για τη στέγαση, τα ενοίκια, που συνδέονται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα μπορούν να αυξηθούν μόνο έως 4% ετησίως για τα επόμενα δύο χρόνια. Το πλαφόν θα ισχύει τόσο για τις υφιστάμενα όσο και για τα μελλοντικά συμβόλαια ενοικίων.

Ο πληθωρισμός της Δανίας εκτινάχθηκε στο 8,7% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1983.

Η συμφωνία, την οποία κατέληξε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τα κόμματα που την υποστηρίζουν στο κοινοβούλιο, εκτιμάται ότι θα στηρίξει περίπου 160.000 ενοικιαστές που διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν σημαντικές αυξήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση έχει χάσει το προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης παρότι είχε ισχυρή στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν θεωρήθηκε ότι η χώρα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες. Η καταληκτική ημερομηνία για τις επόμενες γενικές εκλογές είναι ο Ιούνιος του 2023, αλλά ένα κόμμα του κυβερνώντος μπλοκ έχει απειλήσει να αποσύρει την υποστήριξή του εάν η πρωθυπουργός Mette Frederiksen δεν τις προκηρύξει μέχρι τον Οκτώβριο.

newmoney.gr

 
7524