ΗΠΑ – ΕΕ: Συνεργασία για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα Ρωσίας

Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της ΕE και των ΗΠA

ΗΠΑ και ΕΕ συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της ΕE και των ΗΠA στον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης, εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

Ακόμη, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ – ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

newmoney.gr

 
7404