Ιταλία: Αύξηση 329% στην ενέργεια

Ανατιμήσεις – ρεκόρ στα τρόφιμα

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν στον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στην Ιταλία (+11,9% σε ετήσια βάση) από το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, σήμερα η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Unc αναφέρεται στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων στα τρόφιμα και την ενέργεια.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα σε έναν χρόνο το σπορέλαιο αυξήθηκε κατά 56%, το βούτυρο κατά 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%.

Παράλληλα, η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας σημείωσε αύξηση 29,4%, των λαχανικών 25,1% ενώ το αλεύρι τους τελευταίους δώδεκα μήνες ακρίβυνε κατά 23,7%.

>>>Δείτε ακόμη: Πώς τα κινέζικα φορτηγά θα ρίξουν την τιμή του πετρελαίου

Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια έφτασαν το 22,5%, στα αυγά το 18,7% ενώ η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε δώδεκα μήνες το κόστος της στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση 329%.

Τέλος, ο πρόεδρος της Unc, Mασιμιλάνο Ντόνα, προέβλεψε ότι βάσει της τελευταίας αύξησης του πληθωρισμού, φέτος τα νοικοκυριά στην Ιταλία θα κληθούν κατά μέσο όρο να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα από ό,τι την περσινή χρονιά.

newmoney.gr

 
7476