Ιταλία: H Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2020

Μένει μια τελευταία "έγκριση-αστραπή" από μέρους της Βουλής πριν από το τέλος του χρόνου

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε αργά το βράδυ της Δευτέρας 16/12, με 166 ψήφους υπέρ έναντι 128 κατά, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.
 
Μένει μια τελευταία "έγκριση-αστραπή" από μέρους της Βουλής πριν από το τέλος του χρόνου. Στη Γερουσία η πλειοψηφία στην οποία μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά οριακή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι κατάφερε να αποφύγει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο, στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού δεν συμπεριελήφθησαν μέτρα που είχαν ήδη ανακοινωθεί, όπως η οριστική νομιμοποίηση προϊόντων που περιέχουν κάνναβη (THC) σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 0,5% και η αναβολή, για δυο χρόνια, της οριστικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
 
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι, τόνισε ότι υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό, "αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει αμέσως να βαδίζει με πιο γοργό βήμα".
 
Από την πλευρά του ο Κόντε αντέτεινε ότι "δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να ολοκληρώσει πρόωρα το κυβερνητικό του έργο".

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Αργά χθες βράδυ συμμετείχε σε νέα συνάντηση με τους υπουργούς του, στην οποία επρόκειτο θα τεθούν οι νέες προτεραιότητες στην δράση της κυβερνητικής συμμαχίας.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι εκτίμησε ότι "η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία είναι ένα μικρό θαύμα" και ανήγγειλε ότι "από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η μείωση της φορολογικής πίεσης για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα" και συνολικότερα θα τεθεί σε εφαρμογή "νέα πολιτική, η οποία θα βασίζεται στις επενδύσεις και τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη".

ΚΥΠΕ

 
7080