Ιταλικά ομόλογα: Τι συστήνουν UBS - Citi την επομένη των εκλογών

Πιο θωρακισμένοι οι επενδυτές σε βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους τίτλους

πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και η αυξημένη ρευστότητα που επικρατούσε ούτως ή άλλως στις αγορές ομολόγων αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων που προσπαθούν να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά..

Η UBS, από την πλευρά της, δεν διακρίνει κίνδυνο πολιτικής ολίσθησης μετά την επικράτηση της Μελόνι και συστήνει στους επενδυτές να κρατηθούν μακριά από τους 10ετείς τίτλους, θεωρώντας πιο ασφαλές, μπρος το παρόν, το περιβάλλον σε μεσοπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Η Citi θεωρεί ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει στην Ιταλία μεσοπρόθεσμα, θεωρεί «κλειδί» αν ο δεξιός συνασπισμός καταφέρει, με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, να ελέγξει τα 2/3 της Κάτω Βουλής και να προχωρήσει σε μείζονες πολιτικές αλλαγές – σενάριο που θεωρεί ακραίο και προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το 10ετές BTP-Bund θα μπορούσε κατά 30 μ.β. βραχυπρόθεσμα.

>>> Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: H Ιταλία & η αβεβαιότητά της στα ραντάρ των αγορών <<<

UBS: Χαμηλός ο κίνδυνος σοβαρής ολίσθησης – «Βλέπει» αξία στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα

«Ο δεξιός/ακροδεξιός συνασπισμός, όπως αναμενόταν, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν πέτυχε την ειδική πλειοψηφία, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος», εξηγεί η UBS.

Το ποσοστό του συνασπισμού είναι στην πραγματικότητα μια απλή πλειοψηφία, αλλά λόγω του εκλογικού συστήματος, θα λάβει αρκετές θέσεις για να ελέγξει και τα δύο σώματα. Το νέο κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου, ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατόν να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι το τέλος του έτους.

Ο συνασπισμός σηματοδότησε πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική κατά την προεκλογική εκστρατεία και στο πλαίσιο του συνασπισμού, το κόμμα Fratelli d’Italia – FdI έχει γίνει η ηγετική δύναμη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές πολιτικές, διότι, σε αντίθεση με τη Lega, το FdI δήλωσε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι είναι κατά της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι βασικοί τομείς ελέγχου τους επόμενους μήνες θα είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και η αποφυγή του προστατευτισμού.

>>> Διαβάστε επίσης: Προς νέο ρεκόρ το ιταλικό 10ετές – Προμηνύεται δύσκολο φθινόπωρο <<<

Πιθανές επιπτώσεις στην αγορά

Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας και διαπραγματεύονται περίπου 230 μονάδες βάσης έναντι των 10ετών γερμανικών Bunds. «Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές σε ιταλικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης διάρκειας αποζημιώνονται καλά για τους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό βάρος του δημόσιου χρέους της Ιταλίας και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια πολιτικής αβεβαιότητας. Αν και η ΕΚΤ είναι απίθανο να παρέμβει άμεσα ως αντίδραση στα μετρίως διευρυμένα spreads, πιστεύουμε ότι τελικά θα ενεργήσει για να περιορίσει τις σημαντικές στρεβλώσεις, εφόσον η Ιταλία παραμένει σε συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές του προϋπολογισμού», εκτιμά η UBS.

«Συνολικά, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος σοβαρής ολίσθησης της δημοσιονομικής πολιτικής είναι χαμηλός, δεδομένων των δηλώσεων των πολιτικών ηγετών και του γεγονότος ότι οποιοσδήποτε προϋπολογισμός πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ. Εξάλλου, ακόμη και η κυβέρνηση συνασπισμού Lega-M5S το 2018 κατάφερε ένα μέτριο δημόσιο έλλειμμα 2% κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου. Ο ευρωσκεπτικισμός απουσιάζει από αυτή την πολιτική εκστρατεία, σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες. Αυτό αντανακλά μια μετατόπιση της κοινής γνώμης, η οποία υποστηρίζει πλέον πιο έντονα το ενιαίο νόμισμα και μια πιο ολοκληρωμένη ΕΕ. Το μόνο κόμμα που αντιτίθεται στο ενιαίο νόμισμα κατά τη στιγμή της συγγραφής της παρούσας έκθεσης δεν έλαβε το ελάχιστο όριο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο (3%)», συνεχίζει η τράπεζα.

«Βλέπουμε επί του παρόντος αξία για τους επενδυτές που αγοράζουν και διατηρούν τα ιταλικά ομόλογα μικρής έως μεσαίας διάρκειας. Αυτά προσφέρουν αποδόσεις μεταξύ 3% και 3,8%, οι οποίες συγκρίνονται καλά με εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης. Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης υψηλής μεταβλητότητας τόσο των επιτοκίων όσο και των ασφαλίστρων κινδύνου, θεωρούμε ότι τα ιταλικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας δεν προσφέρουν ακόμη ελκυστικά επίπεδα εισόδου», καταλήγει η UBS.

Citi: Μείνετε short στα 5ετή ιταλικά ομόλογα

«Τα ιταλικά ομόλογα (BTPs) απέτρεψαν το βασικό κίνδυνο της πλειοψηφίας των δύο τρίτων για την κεντροδεξιά στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει μεσοπρόθεσμα», εξηγεί η Citi.

«Μαζί με τον κίνδυνο σύσφιξης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ποσοτικής σύσφιξης (QT) ήδη στις 5 Οκτωβρίου, και τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει το 10ετές BTP σε σχέση με το γερμανικό Bund προς τις 275 μ.β. αργότερα φέτος. Από πλευράς συναλλαγών, διατηρούμε την άποψη για διεύρυνση του spread στο 5ετές BTP-Bund», εξηγεί η Citi.

Αποτροπή του ακραίου κινδύνου ουράς

Στις ιταλικές εκλογές της Κυριακής σημειώθηκε η χαμηλότερη συμμετοχή που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά έφερε μια σημαντική νίκη για το δεξιό/ακροδεξιό μπλοκ, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το οριστικό αποτέλεσμα θα είναι διαθέσιμο αργότερα σήμερα, αλλά μια πρόβλεψη του YouTrend δείχνει ότι ο  συνασπισμός ενδέχεται να συγκεντρώσει 238 έδρες από τις 400 στην κάτω βουλή. Αυτό θα τους έδινε μια άνετη πλειοψηφία (όριο: 201), αλλά θα τους κρατούσε μακριά από το όριο των δύο τρίτων (267), ένα βασικό ακραίο κίνδυνο για τις αγορές που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει το 10ετές BTP-Bund σε διεύρυνση κατά 30 μ.β. βραχυπρόθεσμα και περισσότερο τους επόμενους μήνες, κατά την άποψή μας», επισημαίνει η Citi.

«Το spread για το 10ετές BTP-Bund διευρύνθηκε κατά 4 μ.β. με το εκλογικό αποτέλεσμα και έφτασε στις 236 μ.β., μια σχετικά μικρή διεύρυνση σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Δεδομένου του εκλογικού αποτελέσματος, δεν αναμένουμε απότομη διεύρυνση πέραν των 240 μ.β. στις επόμενες συνεδριάσεις. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει την επιλογή ενός φιλικού προς το ευρώ αξιόπιστου προσώπου για το ρόλο του υπουργού Οικονομικών, το οποίο αποτελεί ‘μπαλαντέρ’», προβλέπει η τράπεζα.

«Τα spread των BTPs ενδέχεται να διευρυνθούν προς τις 275μ.β. αργότερα μέσα στο έτος κατά τους επόμενους μήνες, με αυξημένο τον κίνδυνο αντιπαράθεσης με την ΕΕ για διάφορες προτάσεις, όπως οι συνταξιοδοτικές/φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τα ορόσημα των κεφαλαίων NGEU. Περαιτέρω, η ταχύτητα/ο λόγος της διεύρυνσης είναι απίθανο να δικαιολογήσει μια βραχυπρόθεσμη ενεργοποίηση του TPI της ΕΚΤ. Πράγματι, οι κίνδυνοι από την πολιτική της ΕΚΤ φαίνονται προς περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και μια συζήτηση για το QT τους επόμενους μήνες, στοιχεία που και τα δύο θα διευρύνουν τα spreads των BTP. Η επερχόμενη ύφεση είναι επίσης πιθανό να εντείνει τις ανησυχίες γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, ειδικά αν ο Salvini της Lega συνεχίσει να πιέζει για περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες. Καθαρά, οι εκλογές δεν αλλάζουν τη βασική μας υπόθεση για το 10ετές BTP-Bund που προσεγγίζει τις 275 μ.β. για αργότερα φέτος και διατηρούμε τις short θέσεις στα 5ετή ιταλικά έναντι των αντίστοιχων γαλλικών», συμπεραίνει η Citi.

Πηγή: Ot.gr

 
7383