Κίνδυνος φτώχειας για πολίτες που δεν άνηκαν στην ΕΕ το 2018

Οι αλλοδαποί πολίτες της ΕΕ και οι πολίτες τρίτων κρατών διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας στα Κ-Μ το 2018

Το 2018, οι πολίτες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από τους αλλοδαπούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή τους ντόπιους πολίτες των Κρατών Μελών σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Σύμφωνα με τη Eurostat, σε ολόκληρη την ΕΕ εκτιμήθηκε ότι το 45% των πολιτών εκτός ΕΕ εκτιμάται ότι κινδυνεύει από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό σε σύγκριση με το 29% των αλλοδαπών πολιτών της ΕΕ και το 21% για τους υπηκόους των Κρατών Μελών. Στην Κύπρο το ποσοστό για τους πολίτες είναι 21%, για τους άλλους πολίτες της ΕΕ 30% και για τους μη Ευρωπαίους πολίτες 44%.

Η ύπαρξη κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σημαίνει ότι παρατηρείται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις: ένα  άτομο απειλείται από φτώχεια μετά από κοινωνικές μεταβιβάσεις (εισοδηματική φτώχεια), έχει στερητική υλική στέρηση ή ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας, εξηγεί η Eurostat.

 

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, ο κίνδυνος φτώχειας ή ποσοστού κοινωνικού αποκλεισμού που διαπιστώθηκε για τους μη Ευρωπαίους πολίτες ήταν υψηλότερος στην Ελλάδα (58%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία και την Ισπανία (από 56%), το Βέλγιο (51%), την Κροατία και τη Γαλλία (από 50%). Για τους άλλους πολίτες της ΕΕ, το ποσοστό ήταν το υψηλότερο και πάλι στην Ελλάδα (47%), στην Ισπανία (45%) και στην Ιταλία (40%).

Ο υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού για τους υπηκόους παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (33%), ακολουθούμενος από τη Ρουμανία (30%), τη Βουλγαρία (28%) και την Ιταλία (27%).

Το 2018, η Τσεχία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού για τους υπηκόους (11%) και για τους αλλοδαπούς πολίτες της ΕΕ (4%), ενώ η Πολωνία είχε το χαμηλότερο ποσοστό για τους πολίτες εκτός ΕΕ (18%).

(ΚΥΠΕ)