Κιζιλγιουρέκ: Ιστορικής σημασίας η απάντηση ΕΕ στην κρίση

Ο Κιζιλγιουρέκ είπε πως η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει την πιστοληπτική της ικανότητα για να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η ΕΕ αντέδρασε αργά αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και πολλοί πολίτες, ιδιαίτερα στις χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, απογοητεύτηκαν πάρα πολύ από τη στάση της Ένωσης, λέει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, προσθέτοντας ότι το κάθε κράτος μέλος είδε μόνο τα του οίκου του και για πρώτη φορά έκλεισαν τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.
 
«Στην περίπτωση του κορωνοϊού είχαμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μια πανδημία, αλλά και την κατάρρευση των οικονομιών των μελών κρατών και της Ένωσης ευρύτερα. Όμως, έστω και καθυστερημένα, η απάντηση στη συγκεκριμένη κρίση δεν παύει να είναι ιστορικής σημασίας», αναφέρει.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημειώνει πως η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει την πιστοληπτική της ικανότητα, για πρώτη φορά, για να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

«Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε δικαίωμα αγοράς μετοχών ή ομολόγων. Είχε μόνο την ικανότητα να λειτουργεί ως εγγυητής. Επίσης για πρώτη φορά παγιοποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μια ιστορική παραδοχή ότι τα κριτήρια του Μάαστριχτ και το ευρωπαϊκό εξάμηνο δεν αποτελούν αναπτυξιακά μέτρα», αναφέρει.
 
Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συζητήσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο μέρος την ανάκαμψη, δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα.

«Είναι λυπηρό ότι κάποιες χώρες, οι λεγόμενοι ‘τέσσερις φειδωλοί’ παραμένουν προσκολλημένοι στη λιτότητα και αρνούνται πραγματική αμοιβαιοποίηση του κόστους της ανάκαμψης», σημειώνει.
 
Σε ερώτηση για τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες και την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε στην Κύπρο, ο κ. Κιζιλγιουρέκ αναφέρει πως είναι γεγονός ότι εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας των χωρών της ΕΕ.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών αδυνάτισαν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Εξ ου και για πρώτη φορά η ΕΕ μιλά για δημόσια και ιδιωτική συνεργασία στον τομέα της υγείας για ενδυνάμωση των υποδομών των συστημάτων υγείας», αναφέρει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, στην Κύπρο φαίνεται ότι το στοίχημα κερδήθηκε και είναι θετικό το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται συνεχώς, ή είναι ελάχιστα.

«Η πανδημία όμως ανέδειξε και κάποια άλλα πολύ σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς δεν συνεργάστηκαν οι δύο κοινότητες όσο έπρεπε για αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης αυξήθηκαν τα κρούσματα του ρατσισμού, της διαφυλικής βίας, της βίας στην οικογένεια. Αυτά τα πράγματα δεν είναι μεν μόνο κυπριακά φαινόμενα, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν τιμή για την κοινωνία μας» αναφέρει.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για δεύτερο κύμα του ιού το Φθινόπωρο, σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι παρουσιάζονται ελλείψεις στο εμβόλιο για την γρίπη Α, ο Ευρωβουλευτής λέει ότι η καλύτερη λύση είναι δυνατά και συνεκτικά συστήματα υγείας, και επιπλέον μέτρα προστασίας.

«Η ΕΕ πρέπει από τώρα να έχει εναλλακτικά σενάρια για αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τρόπους στενότερης συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να παραμελήσουν τις όποιες διαφωνίες σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή», αναφέρει.
 
Για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, ο κ. Κιζιλγιουρέκ θεωρεί ότι αρκετά από τα μέτρα αυτά, έστω αργοπορημένα και μετά από παρότρυνση του ΑΚΕΛ και άλλων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση.

«Ωστόσο υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη συγκυρία. Για παράδειγμα οι άνθρωποι του πολιτισμού, παραμένουν στο περιθώριο μέχρι σήμερα. Πρόσφατη μελέτη της ΕΕ κατέταξε την Κύπρο προτελευταία στα μέτρα ενίσχυσης του πολιτισμού. Σε επίπεδο ΕΕ, όπως ανάφερα και πιο πάνω, ακόμα δεν έχει κλείσει η συζήτηση. Ελπίζω η βοήθεια να μη συνδέεται με όποιας μορφής μνημόνιο», αναφέρει.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Για την κοινωνική διάσταση της κρίσης και την περιθωριοποίηση ευάλωτων ομάδων, τα αυξημένα κρούσματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, ο Ευρωβουλευτής τονίζει πως η πανδημία δυστυχώς δεν είναι μόνο θέμα υγείας, αλλά εξελίχθηκε σε ένα κοινωνικο-οικονομικό τεράστιο πρόβλημα.

«Παντού στον κόσμο, έτσι και στην ΕΕ, αυξήθηκε η ανεργία και η φτώχεια. Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί πανευρωπαϊκός κατώτατος μισθός που να είναι να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή για τον καθένα. Επίσης πρέπει να καθιερωθούν ικανοποιητικά ανεργιακά επιδόματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάλογα με την εξέλιξη και τη χρονική διάρκεια της κρίσης», αναφέρει.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημειώνει πως είναι όντως γεγονός ότι αυξήθηκε πανευρωπαϊκά ο ρατσισμός, η περιθωριοποίηση των ευάλωτων ομάδων, η βία στην οικογένεια, η σεξουαλική κακοποίηση και τονίζει πως αυτό που χρειάζεται είναι η ενθάρρυνση της φυλετικής ισότητας και να μην υπάρχουν δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι. «Σε αυτό το σημείο η πολυπολιτισμική παιδεία έχει μεγάλη σημασία. Η συνείδηση των ανθρώπων δεν πρέπει να περιορίζεται ούτε σε όρια του φύλου ούτε σε όρια του έθνους. Να μη ξεχνάμε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά», αναφέρει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Για τις επιστημονικές εκτιμήσεις για τη διασύνδεση της πανδημίας με την περιβαλλοντική κρίση, ο Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι ανεξάρτητα αν συνδέεται ο κορωνοϊός άμεσα με τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα ως ανθρωπότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Εξ ου, τονίζει, και η ΕΕ μιλά για μια Πράσινη Συμφωνία που σκοπό έχει να τερματίσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι και στην Κύπρο, στις δύο κοινότητες, δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Κύπρος είναι μια ιδανική χώρα για να αναπτύξει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και μπορεί να αντλήσει σοβαρή οικονομική ενίσχυση από τα προγράμματα της ΕΕ. Αντί να επικεντρωνόμαστε σε γεωτρήσεις για Φυσικό Αέριο, ας δώσουμε επιτέλους προτεραιότητα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας», αναφέρει.

(ΚΥΠΕ/ Κυριακή Χριστοδούλου)