«Κόκκινα» δάνεια: Οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη

Η Κύπρος στην 2η θέση με δείκτη NPL 4,17% και «κόκκινα» δάνεια, ύψους €1,5 δις

Τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, παρά τις… ηράκλειες προσπάθειες από πλευράς των συστημικών τραπεζών να απαλλαγούν από την κληρονομιά της κρίσης και να στραφούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Παράλληλα, την αμέσως επόμενη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η Κύπρος με δείκτη NPL 4,17% και «κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το α’ τρίμηνο του 2022 ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε στο 6,75%, με τις τράπεζες να βρίσκονται με ένα στοκ άνω των 14 δισ. ευρώ.

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Πορτογαλία, Μάλτα και Ιταλία με δείκτες 3,78%, 3,09% και 2,98% και ένα προβληματικό στοκ που συνολικά «αγγίζει» τα 69 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, στις πέντε τελευταίες θέσεις φιγουράρουν οι Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Εσθονία, οι οποίες εμφανίζουν δείκτες μεταξύ 1,19% και 0,77%, με τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων να προσεγγίζει τα 45 δισ. ευρώ. Συνολικά, η Ευρώπη εμφανίζει το α’ τρίμηνο του 2022 NPL ratio 1,95%, με την ΕΚΤ να παρατηρεί πως πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015, οπότε και ξεκίνησε να συγκεντρώνει τα συγκεκριμένα δεδομένα, με τη μείωση να αποδίδεται στον περιορισμό του προβληματικού στοκ στα 369 δισ. ευρώ έναντι 374 δισ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

jkbb

Τα αποτελέσματα 6μήνου

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει τους διεθνείς αναλυτές, στις τηλεδιασκέψεις που θα έχουν με τις διοικήσεις των «4» αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μηνου του 2022.

Αν και οι ίδιες έχουν πολλάκις δηλώσει αισιόδοξες, αναφορικά με τον στόχο που έχουν θέσει αφενός, για μονοψήφιο NPE ratio (από Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) και αφετέρου, για δείκτη πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (από Εθνική Τράπεζα και Eurobank), εντούτοις οι συνθήκες είναι τέτοιες που δικαιολογούν τις όποιες ανησυχίες.

Όπως, άλλωστε, τόνισε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ (SSM), Αντρέα Ενρία, «το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε μία μικρή αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών, μία αύξηση των δανείων που κατατάσσονται ως έχοντα λιγότερο καλή επίδοση (stage 2), καθώς και μία αύξηση στο κόστος του τραπεζικού κινδύνου πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αντανακλώντας αυξημένη αβεβαιότητα και την πιθανή υλοποίηση εκκρεμοτήτων που σωρεύτηκαν στην περίοδο της πανδημίας».

Αξίζει να αναφερθεί πως τα συνολικά δάνεια σταδίου 2 ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων συνέχισαν να αυξάνονται το α’ τρίμηνο του 2022, φθάνοντας στο 9,28% (από 9,14% το προηγούμενο τρίμηνο), με το απόθεμα να ανέρχεται σε 1.311 δισ. ευρώ (έναντι 1.261 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο).

newmoney.gr

 
7227
Thumbnail