Κομισιόν: Δεν υφίστανται δασμοί για προϊόντα από ΗΒ

Μπορεί όμως να επιβάλλονται διοικητικές χρεώσεις/ΦΠΑ

Σε συνέχεια των αναφορών καταναλωτών περί δασμών σε παραγγελίες και αγορές μέσω internet από το ΗΒ, η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ ξεκαθάρισε σήμερα ότι "δασμοί δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν" σε τέτοιου είδους παραγγελίες προϊόντων από το ΗΒ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν και τους αρμόδιους εκπροσώπους Μίριαμ Γκαρσία Φερέρ, Ντανιέλ Σέρινταν Φερί και τον επικεφαλής εκπρόσωπο Έρικ Μάμερ, παρά το Brexit, λόγω της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - ΗΒ και των ενδιάμεσων διατάξεων, δασμοί δεν υφίστανται.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ωστόσο μπορεί να ζητηθεί από τους καταναλωτές να πληρώσουν το ΦΠΑ. Επιπλέον, οι μηδενικοί δασμοί ισχύουν για τα προϊόντα προέλευσης ΗΒ, όχι για τα προϊόντα τρίτων χωρών που φτάνουν στην ΕΕ μέσω του ΗΒ - σε αυτά ισχύουν οι δασμοί που πάντα ίσχυαν κατά τον πρώτο εκτελωνισμό στην ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν επιπλέον ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ισχύουν και διοικητικές χρεώσεις, όπως χρεώσεις τελωνειακής διαχείρισης, οπότε σε κάθε περίπτωση οι παραγγελίες από το ΗΒ θα είναι πιο ακριβές.

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίoυ)

 
7227
Thumbnail