Κομίσιον: Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του αμπελοοινικού τομέα

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων

Πρόσθετο πακέτο έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, μετά την κρίση του ιού κορωνοϊού και τις συνέπειές του στον τομέα, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την προσωρινή εξουσιοδότηση για τους φορείς εκμετάλλευσης να αυτο-οργανώνουν μέτρα αγοράς για μέγιστη περίοδο 6 μηνών, την αύξηση της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εθνικά προγράμματα στήριξης του οίνου και την εισαγωγή προκαταβολών για απόσταξη και αποθήκευση κρίσεων.

Αναλυτικά προβλέπεται προσωρινή παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του άρθρου 222 του κανονισμού για την κοινή οργάνωση αγορών (ΚΟΑ) που αναφέρεται σε περιπτώσεις σοβαρών ανισορροπιών στην αγορά. Η Κομισιόν αναφέρει ότι ο τομέας του κρασιού συγκαταλέγεται στους τομείς των αγροδιατροφικών προϊόντων που επλήγησαν περισσότερο, "λόγω των ραγδαίων αλλαγών στη ζήτηση και του κλεισίματος εστιατορίων και μπαρ σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία δεν αντισταθμίστηκε από την οικιακή κατανάλωση".

Η  συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα μέτρα των εθνικών προγραμμάτων στήριξης θα αυξηθεί κατά 10% και θα φθάσει το 70%. Ένα προηγούμενο  μέτρο την είχε ήδη αυξήσει από 50% σε 60%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Κομισιόν θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρέχουν προκαταβολές πληρωμών σε φορείς εκμετάλλευσης για τρέχουσες εργασίες απόσταξης και αποθήκευσης κρίσεων έως και στο 100% του κόστους και θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα εθνικά τους κονδύλια του προγράμματος στήριξης για το τρέχον έτος.

Εκτός από αυτά τα μέτρα στήριξης για τον τομέα του οίνου, ο τομέας των οπωροκηπευτικών θα επωφεληθεί επίσης από την αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ (από 50% σε 70%) για προγράμματα που διαχειρίζονται οι οργανώσεις παραγωγών. Αυτό θα προσφέρει περαιτέρω ευελιξία στις οργανώσεις παραγωγών κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων τους.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι δρομολόγησε πρόσφατα δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για προγράμματα προώθησης που στοχεύουν στη στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του οίνου. Οι δύο προσκλήσεις θα ανοίξουν έως τις 27 Αυγούστου 2020.

(ΚΥΠΕ)