Κομισιόν: Επενδύει €178 εκ σε καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις

Πρώτη φορά που η Κομισιόν πραγματοποίησε άμεσες επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα (6/1) τον πρώτο γύρο άμεσων επενδύσεων σε ίδια κεφάλαια μέσω του νέου Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), προς 42 πολύ καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) με από κοινού χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων ύψους περίπου 178 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση καινοτομιών στον τομέα της υγείας, της κυκλικής οικονομίας, της προηγμένης παραγωγής και άλλων τομέων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν πραγματοποίησε άμεσες επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια ή οιονεί μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή επενδύσεις σε μετοχές που συνδυάζονται με επιχορήγηση, σε νεοσύστατες εταιρείες, με μερίδια ιδιοκτησίας που αναμένεται να κυμαίνονται από 10% έως 25%.

Οι επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια, που κυμαίνονται από 500.000 έως 15 εκατομμύρια ευρώ ανά δικαιούχο, συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων, η οποία έχει ήδη παρασχεθεί μέσω του EIC Accelerator Pilot.

Στο πλαίσιο του EIC Accelerator, συνολικά 293 εταιρείες έχουν ήδη επιλεγεί για χρηματοδότηση αξίας άνω των 563 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις από τον Δεκέμβριο του 2019. Μεταξύ αυτών, έχουν επιλεγεί 159 εταιρείες για να λάβουν επιπλέον τις νέες επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια από το EIC Fund. Οι 42 εταιρείες που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι οι πρώτες αυτής της ομάδας που πέτυχαν στη διαδικασία αξιολόγησης και δέουσας επιμέλειας. Οι άλλες 117 εταιρείες είναι εν αναμονή του αποτελέσματος της σχετικής διαδικασίας.

ΚΥΠΕ

 
5659
Thumbnail