Κομισιόν: €1,2 δις για στήριξη προσφύγων & συνόρα Τουρκίας

Η ΕΕ εγκρίνει νέα προγράμματα για τη στήριξη των προσφύγων και τη διαχείριση των συνόρων στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα δέσμη μέτρων ύψους 220 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Έτσι, το συνολικό ποσό βοήθειας της ΕΕ που έχει εγκριθεί το 2022 ανήλθε στα 1,235 δισ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή στήριξης στους πρόσφυγες στην Τουρκία —για την κάλυψη βασικών αναγκών και την παροχή κοινωνικοοικονομικής στήριξης και βοήθειας στους πλέον ευάλωτους— αλλά και για να συνεχιστεί η παροχή συνδρομής για τη διαχείριση των συνόρων. Τα κονδύλια αυτά αποτελούν μέρος των πρόσθετων 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2021, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή ενωσιακής βοήθειας στους πρόσφυγες στην Τουρκία από το 2021 έως το 2023.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Αυτό το πακέτο βοήθειας καταδεικνύει ότι η ΕΕ συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευσή της όσον αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες, και την αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της σημαντικής συνεργασίας με την Τουρκία σύμφωνα με τη δήλωση του Μαρτίου του 2016, αυξάνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για τον τερματισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, για την αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων και για την επανέναρξη των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά. Μια νέα πτυχή της συνεργασίας είναι ότι θα εργαστούμε για τη στήριξη της προστασίας των ανατολικών συνόρων της Τουρκίας με σκοπό την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, κινητοποιώντας 220 εκατ. ευρώ μέσω της παράδοσης εξοπλισμού επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας

Η Τουρκία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων στον κόσμο, φιλοξενώντας περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από το 2015. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 3,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι Σύριοι πρόσφυγες και 330.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από άλλες χώρες. Η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει αξιέπαινες προσπάθειες για την υποδοχή, τη στήριξη και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Από το 2015, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 9,5 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Σε αυτό το συνολικό πόσο περιλαμβάνεται, ως βασική συνιστώσα της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία ύψους 6 δισ. ευρώ, με 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 3 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Από το συνολικό ποσό της Διευκόλυνσης έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα πάνω από 4,9 δισ. ευρώ.

ΚΥΠΕ

 
7523