Κομισιόν: Προτείνει προσωρινό πλαφόν στην τιμή ΦΑ

Επενδύσεις, απλοποίηση διαδικασιών για ανανεώσιμες και προώθηση φωτοβολταϊκών μεταξύ άλλων προτάσεων στο πακέτο REPower

Χρηματοδότηση επενδύσεων για έργα ενέργειας, απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση έργων για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και μια σειρά από βραχυπρόσθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών που περιλαμβάνουν και μέτρα για χώρες με μειωμένες ή περιορισμένες διασυνδέσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ (όπως η Κύπρος) περιέχει μεγάλο πακέτο μέτρων και προτάσεων που καλύπτει μεταξύ άλλων την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέσω του προγράμματος REPowerEU, το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν.

>>Διαβάστε επίσης:Κομισιόν: Τα μέτρα εάν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα του αερίου<<

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, το πακέτο REPowerEU συνδυάζει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την επίσπευση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

>>Διαβάστε επίσης:Δυτικές κυρώσεις αλλά το ρούβλι παραμένει ισχυρό – Πώς γίνεται;<<

Το πακέτο περιέχει μεταξύ άλλων και πρόνοιες που αφορούν χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα και επιτρέπουν τη χρηματοδότηση νέων αγωγών πετρελαίου και αναβάθμιση των υπαρχόντων, ζήτημα που αγγίζει ιδιαίτερα τα αιτήματα της Ουγγαρίας, τα οποία εμποδίζουν την έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, το πακέτο REPowerEU αποτελεί τον «11ο όροφο» στο «10όροφο κτήριο» που αποτελεί τις προτάσεις του πακέτου «Fit for 55» για προώθηση του μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει πως το REPowerEU χτίζει πάνω στις προηγούμενες προτάσεις

>>Διαβάστε επίσης:Πώς εκτροχιάστηκαν τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας<<

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που προτείνεται περιέχουν και την προώθηση της ηλιακής ενέργειας με την προώθηση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε παλιά και νέα κτήρια.

Μακροπρόθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης

Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, η Κομισιόν προτείνει την αύξηση του δεσμευτικού στόχου για την ενεργειακή απόδοση στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55» από 9% σε 13%.

Επίσης, η Κομισιόν δημοσιοποίησε μια σειρά από συγκεκριμένες πρακτικές στην κατανάλωση ενέργειας που μπορούν να περιορίσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου κατά 5%, ενθαρρύνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη να προωθήσουν αυτές τις ιδέες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με επικοινωνιακές εκστρατείες.

Ακόμα, προτείνονται χρηματοοικονομικά μέτρα όπως μειωμένος ΦΠΑ για συστήματα ενεργειακής απόδοσης και τη μόνωση κτηρίων.

Στο πλαίσιο της προώθησης της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, η Κομισιόν εξετάζει την εξέλιξη της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, μέσω της οποίας τα κράτη μέλη μπορούν να συντονιστούν εθελοντικά, σε έναν μηχανισμό κοινής αγοράς ενέργειας μέσω του οποίου θα γίνεται διαπραγμάτευση για τιμές αγοράς φυσικού αερίου από κοινού από τα κράτη μέλη που θα επιλέξουν να συμμετέχουν.

Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσης πρόταση για μια Εξωτερική Στρατηγική Ενέργειας της ΕΕ η οποία έχει ως στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών με παροχείς ενέργειας, μεταξύ άλλων στον τομέα του υδρογόνου και πράσινων τεχνολογιών.

Η εν λόγω στρατηγική θα προωθήσει την ανάπτυξη διαδρόμων υδρογόνου στη Μεσόγειο και τη Βόρειο Θάλασσα, καθώς και στη στήριξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Γειτονίας.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προτείνει την επίσπευση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της αύξησης του στόχου που περιέχεται στις νομοθεσίες «Fit for 55» για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες μέχρι το 2030, από 40% σε 45%.

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που θα προωθηθούν προς την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των δυνατοτήτων παραγωγής ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2025 και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για παραγωγή ακόμα 600GW μέχρι το 2030, καθώς και τη θέσπιση νομικής υποχρέωσης τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτήρια και σε νέα οικιστικά κτήρια.

Ακόμα μια σημαντική πρόταση αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση έργων παραγωγής βιώσιμης ενέργειας μέσω τροποποίησης της σχετικής Οδηγίας που θα αναγνωρίζει σε τέτοια έργα  το καθεστώς έργου ύψιστου δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα κληθούν να καθορίσουν συγκεκριμένες περιοχές για την προώθηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας, όπου θα έχει διαπιστωθεί εκ των προτέρων πως υπάρχει μειωμένος κίνδυνος ζημιάς στο περιβάλλον, ώστε η διαδικασία αδειοδότησης να μπορεί να προχωρήσει σε έναν χρόνο αντί για δέκα όπως γίνεται σήμερα κατά μέσο όρο.

Στον τομέα της βιομηχανίας και των μεταφορών, προτείνεται μια σειρά μέτρων και πολιτικών που μπορούν να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ακόμα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι του 2030, όπως και η χρήση των εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Αντιμετώπιση της αστάθειας στις τιμές ενέργειας

Το πακέτο περιλαμβάνει και αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης» που έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν, αλλά και νέα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση ολικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όσον αφορά τις αγορές φυσικού αερίου, η Κομισιόν αναφέρεται στη δυνατότητα της επέκτασης των ρυθμίσεων των τιμών για συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς και τη δυνατότητα κοινής αγοράς φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού, προτείνεται η αξιοποίηση κερδών για στήριξη καταναλωτών τον επόμενο χειμώνα, παράταση της ρύθμισης των τιμών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιδότηση των καυσίμων για παραγωγή ενέργειας σε χώρες με περιορισμένη ή μηδενική (όπως στην Κύπρο) διασυνδεσιμότητα με τις ενεργειακές αγορές της ΕΕ.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, η Κομισιόν προτείνει προσωρινό πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της κρίσης.

ΚΥΠΕ

 
7477