Κομισιόν: Σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα στην ΕΕ ως το 2050

Σχέδιο κοινοτικής νομοθεσίας για κλιματική ουδετερότητα στην ΕΕ ως το 2050 παρουσιάζει η Κομισιόν

Σχέδιο κοινοτικής νομοθεσία και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κλιματική ουδετερότητα στην ΕΕ ως το 2050, υιοθέτησε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως ανήγγειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν και παρουσίασε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς. Η Κομισιόν θέτει τον στόχο του 2050, το χρονοδιάγραμμα για τις συναφείς πολιτικές της ΕΕ και παρέχει προβλέψεις για τις δημόσιες αρχές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, με ταυτόχρονη εκκίνηση δημόσιας διαβούλευσης για το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν για να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος, πιο φιλόδοξος στόχος του 2030, η Κομισιόν θα προτείνει, τον Ιούνιο του 2021, ανασκόπηση επί της ευρωπαϊκής οδηγίας για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (EU-ETS), επί του κανονισμού για την κατανομή της προσπάθειας, επί του κανονισμού για τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία (LULUCF), επί της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, επί της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για τα πρότυπα απόδοσης εκπομπών CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά. Τότε θα προταθούν και τα όποια πρόσθετα μέτρα για τον ενδιάμεσο στόχο του 2030.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επιπλέον, με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα για το Κλίμα, όπως ονομάζεται το συνολικό νομοθετικό πακέτο, η Κομισιόν προτείνει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και ενδιάμεσο στόχο για το 2030 και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη δεσμεύονται συλλογικά να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη του στόχου.

Ο Κλιματικός Νόμος περιλαμβάνει μέτρα για την παρακολούθηση της προόδου και την αναπροσαρμογή των δράσεών μας ανάλογα με τα υπάρχοντα συστήματα, όπως η διαδικασία διακυβέρνησης των εθνικών σχεδίων ενέργειας και κλιματικών αλλαγών των Κρατών Μελών, οι τακτικές εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το κλίμα αλλαγές και τις επιπτώσεις τους. Η πρόοδος θα επανεξετάζεται κάθε πέντε χρόνια.

Αναλυτικά, ως τον Σεπτέμβριο του 2023 και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Κομισιόν θα αξιολογήσει τη συνοχή των μέτρων της ΕΕ και των εθνικών μέτρων (με βάση τους στόχους 2030-2050). Θα εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει συστάσεις προς τα Κράτη Μέλη των οποίων οι ενέργειες δεν συνάδουν με τον στόχο για την ουδετερότητα του κλίματος και αυτά θα υποχρεωθούν να λάβουν δεόντως υπόψη τις συστάσεις αυτές ή να εξηγήσουν τη συλλογιστική τους εάν δεν το πράξουν.Ένωση.

Τα Κ-Μ θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές προσαρμογής για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και τη μείωση της ευπάθειας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώνοντας την απόφαση του Κολεγίου δήλωσε πως "καθιστούμε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση την πρώτη ουδέτερη περιοχή του κόσμου μέχρι το 2050. Ο Κλιματικός Νόμος είναι η νομική μετάφραση της πολιτικής δέσμευσής μας και μας καθορίζει ανεπανόρθωτα στην πορεία προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Είναι η καρδιά της Νέας Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης. Προσφέρει προβλεψιμότητα και διαφάνεια για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τους επενδυτές. Και δίνει κατεύθυνση στην πράσινη αναπτυξιακή μας στρατηγική και εγγυάται ότι η μετάβαση θα είναι σταδιακή και δίκαιη".

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Πράσινη Πράξη της Ευρώπης Φρανς Τίμμερμανς, πρόσθεσε: "Σήμερα, μετατρέπουμε τις λέξεις σε δράση, για να δείξουμε στους Ευρωπαίους πολίτες μας ότι έχουμε πάρει  σοβαρά την επίτευξη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος είναι επίσης ένα μήνυμα στους διεθνείς εταίρους μας ότι αυτό είναι το έτος για να επιτύχουμε μαζί τις συνολικές φιλοδοξίες, προς την κατεύθυνση των κοινών μας στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Ο Κλιματικός Νόμος θα διασφαλίσει ότι θα μείνουμε επικεντρωμένοι και πειθαρχημένοι, θα παραμείνουμε στο σωστό δρόμο και είμαστε υπεύθυνοι για την παράδοση ".

(ΚΥΠΕ)