Κομισιόν: Στέλνει  επιστολές σε 10 χώρες για ταξιδιωτικά vouchers

Επικαλείται τα δικαιώματα των επιβατών και ζητά από τις χώρες να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς

Το γάντι ρίχνει η Κομισιόν στην Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες 8 χώρες, αποστέλλοντας αιτιολογημένη γνώμη για την πολιτική των Vouchers. Η ΕΕ κινεί διαδικασία επί παραβάσει, εξαιτίας της απόφασης των χωρών να επιτρέψουν στους εθνικούς αερομεταφορείς τους να αποζημιώσουν τους επιβάτες που δεν ταξίδεψαν εξαιτίας της πανδημίας με 18μηνα κουπόνια, αντί της επιστροφής χρημάτων.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των επιβατών που όπως αναφέρει εξακολουθούν να είναι σημαντικά κατά την τρέχουσα συγκυρία. Επισημαίνει μάλιστα ότι τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη του συγκεκριμένου του κλάδου δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τα δικαιώματα αυτά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κατά την διάρκεια της κρίσης υπήρξαν μεγάλες πιέσεις στις Βρυξέλλες να διαφοροποιηθεί η πολιτική αυτή προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των αερομεταφορών. Ωστόσο η πολιτική της ΕΕ δεν άλλαξε παρότι ήταν σαφές και από την ελληνική κυβέρνηση ότι οι Βρυξέλλες θα στραφούν εναντίον της.

Στις 13 Μαΐου 2020, η Επιτροπή εξέδωσε ειδική σύσταση για τα κουπόνια, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών όσον αφορά τη θέσπιση ελκυστικών, αξιόπιστων και ευέλικτων συστημάτων κουπονιών. Ωστόσο, στα δέκα προαναφερόμενα κράτη μέλη, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικοί εθνικοί κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια, οι οποίοι επιτρέπουν στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδίων να εκδίδουν κουπόνια ως εναλλακτική δυνατότητα αντί της επιστροφής εξόδων για ακυρωθέντα ταξίδια, ή να αναβάλλουν την επιστροφή εξόδων πολύ πέραν της περιόδου των 14 ημερών που ορίζεται στην οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών, οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής του αντιτίμου, όπως τα κουπόνια. Εάν προσφερθούν στους επιβάτες κουπόνια ως εναλλακτική, απαιτείται η συμφωνία τους με αυτή τη λύση. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Πηγή: newmoney

 
7080