Κομισιόν: Συστάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Συστάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν

Συστάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και συγκεκριμένα τα συνδεδεμένα, καθαρά και αυτόνομα οχήματα, τις τεχνολογίες και συστήματα υδρογόνο, την έξυπνη υγεία, το βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων, τη βιομηχανία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και την κυβερνοασφάλεια, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Οι συστάσεις προέρχονται από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που, όπως αναφέρει η Κομισιόν, "αποσκοπούν στο να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και τον ηγετικό της ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σε έξι στρατηγικούς και μελλοντοστραφείς βιομηχανικούς τομείς".

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Η έκθεση, πέρα από τις ειδικές συστάσεις για καθεμία από τις αξιακές αλυσίδες, προσδιορίζει επίσης οριζόντιες υποστηρικτικές δράσεις και συγκεκριμένα προτείνει τη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει αυτές τις κοινές επενδύσεις, με πρωταρχικό στόχο τη βιομηχανική ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον προτείνεται εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς μέσω κανονισμών και νέων προτύπων, η  χαρτογράφηση και ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων σε όλες τις αξιακές αλυσίδες, η ενίσχυση του δυναμισμού των συστημάτων καινοτομίας στην Ευρώπη, με έμφαση στα περιφερειακά πλεονεκτήματα και στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η καθιέρωση μιας διαδικασίας διακυβέρνησης για την παρακολούθηση των τεχνολογικών και βιομηχανικών μεταβολών, τον εντοπισμό των αναδυόμενων στρατηγικών αξιακών αλυσίδων και την αξιολόγηση της προόδου των εργασιών σχετικά με αυτές τις αξιακές αλυσίδες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) περιλαμβάνουν καινοτόμα ερευνητικά έργα που συχνά συνεπάγονται σημαντικούς κινδύνους και απαιτούν κοινές και καλά συντονισμένες προσπάθειες και διακρατικές επενδύσεις από δημόσιες αρχές και βιομηχανίες από πολλά κράτη μέλη, αναφέρει η Κομισιόν. " Επενδύοντας από κοινού στα βιομηχανικά ισχυρά σημεία και τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης, η ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς και τις περιφέρειες, ενώ παράλληλα ενισχύει τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή", τονίζει η Κομισιόν.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, δήλωσε σχετικά ότι "η ενιαία αγορά μας, μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, αποτελεί μοναδικό εφαλτήριο για τη βιομηχανία μας για τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα στο μέγιστο, πρέπει να επενδύσουμε συλλογικά ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην τεχνολογική ανάπτυξη. Έχουμε ξεκινήσει δυναμικά σε τομείς όπως οι μπαταρίες, η ανακύκλωση των πλαστικών και η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Σ` αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζω τις σημερινές συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων για έξι πρόσθετες στρατηγικές αξιακές αλυσίδες στις οποίες θα πρέπει να εστιαστεί η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ."


(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίoυ)

 
6820
Thumbnail