Κομισιόν:Αγοράζει 200 ρομπότ απολύμανσης για ευρωπαϊκά νοσοκομεία

Η αγορά των ρομπότ θα στοιχίζει γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ

Aθανάσιος Αθανασίου (Βρυξέλλες)

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την αγορά για να παράσχει 200 ρομπότ απολύμανσης σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία με ειδικό προϋπολογισμό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ από το μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI).

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν την ανάγκη και το ενδιαφέρον να λάβουν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν τυπικά δωμάτια ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως, σε μόλις 15 λεπτά, και έτσι βοηθούν στην πρόληψη και τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η διαδικασία ελέγχεται από έναν χειριστή, ο οποίος θα βρίσκεται εκτός του χώρου που θα απολυμανθεί, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε έκθεση στο υπεριώδες φως. Τα ρομπότ αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπλέον η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 183 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα του ΔΝΤ (CCRT) για την ελάφρυνση του χρέους σε 29 χώρες χαμηλού εισοδήματος, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τις κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές δαπάνες τους Κρίση COVID-19. Η συνεισφορά, ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των G20 που ενέκρινε ένα κοινό πλαίσιο για το χρέος πέρα από την πρωτοβουλία αναστολής της υπηρεσίας χρέους (DSSI)

Τα επίπεδα του χρέους ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση και σε πολλές χώρες τώρα απλώς γίνονται μη βιώσιμα. Με αυτήν τη συνεισφορά 183 εκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ γίνεται ο μεγαλύτερος δωρητής στο CCRT, το οποίο σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου σε 426 εκατομμύρια ευρώ.

(ΚΥΠΕ)
 

 
7078