Κομισιόν:Φόρο στα κέρδη,μείωση κατανάλωσης & γενικό πλαφόν στο ΦΑ

Εντός της εβδομάδας, αν όχι αύριο Τρίτη, αναμένεται να κατατεθούν οι επικαιροποιημένες προτάσεις

Πολύ δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνα που έρχεται για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη καθώς οι τιμές ενέργειας παραμένουν στα ύψη. Παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ξεκάθαρο ότι πολλές οικογένειες στη χώρα θα δυσκολευτούν να πληρώσουν το κόστος για τη θέρμανση και για την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στις επικαιροποιημένες προτάσεις που θα παρουσιάσει για την ενέργεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Άλλωστε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα δεν βρήκε λύση για το μείζον ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, «πετώντας το μπαλάκι» στην Κομισιόν για την εύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή και από τους 27.

Όπως μετέδωσε στο OPEN, η απεσταλμένη του καναλιού στις Βρυξέλλες Μαρία Αρώνη, παρόλο που οι Ευρωπαίοι για μήνες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ενεργειακό ζήτημα, αυτή τη φορά μπορούμε να είμαστε παραπάνω αισιόδοξοι.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Εντός της εβδομάδας, αν όχι αύριο Τρίτη, αναμένεται να κατατεθούν οι επικαιροποιημένες προτάσεις με στόχο την πτώση των τιμών ενέργειας. Αυτή τη φορά η Επιτροπή λαμβάνει υπόψιν της τα αιτήματα των χωρών μελών, όπως αυτά διατυπώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και σχεδιάζει βρει μια λύση που δεν θα βρει καμία χώρα απόλυτα αντίθετη.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές, τα οποία οι χώρες θα μπορούν να αναδιανείμουν στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, με εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Θα προτείνει επίσης ένα προσωρινό «τέλος αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά και έναν κοινό στόχο για να περιορίσουν οι χώρες μέλη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειάς σε ώρες αιχμής.

Σύμφωνα όμως με την Μαρία Αρώνη, η Κομισιόν προσανατολίζεται στο να προτείνει ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως αιτήθηκαν 15 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι χώρες αυτές τονίζουν πως για να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια θα πρέπει να μπει ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως πρότεινε η Επιτροπή την προηγούμενη Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια πρόταση θέλει χρόνο προκειμένου να παρουσιαστεί με λεπτομέρειες, επομένως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προταθεί αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.

ethnos.gr

 
7471