Κομισιόν:Πλαφόν σε τιμή ρωσικού ΦΑ/Χρήση υπερκερδών για ευάλωτους

Όσα θα τεθούν ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

Προς την κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνει στην ΕΕ μέσω αγωγών, καθώς και στην ιδέα της αξιοποίησης των επιπρόσθετων εσόδων παραγωγών ενέργειας προς την κατεύθυνση της στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατευθύνονται Κομισιόν και κράτη μέλη, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν ως πληροφορίες στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει επικαιροποιημένο έγγραφο με προτάσεις ακόμα και την Τετάρτη και αφού προηγηθεί η συζήτηση με τα κράτη μέλη την Παρασκευή να προχωρήσει σε συγκεκριμένο έγγραφο προτάσεων αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Τις ιδέες αυτές στηρίζει πλέον και η Γαλλία σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενώ χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία δεν είναι αρνητικές όμως δημόσια εμφανίζονται πιο προσεκτικές. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για καλύτερη διανομή φυσικού αερίου σε χώρες που θα έχουν ανάγκες.

Η πρόταση για εκμετάλλευση των επιπρόσθετων κερδών ορισμένων παραγωγών ηλεκτρισμού αφορά τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν φτηνότερες πηγές ενέργειας όπως ανανεώσιμες, πυρηνική ενέργεια και λιγνίτη, και οι οποίοι ωφελήθηκαν από τις ψηλές τιμές του ηλεκτρισμού οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τις τιμές φυσικού αερίου.

Στην πράξη, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί όχι ως φορολογία, αλλά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρισμού που παράγεται από φτηνότερες πηγές ενέργειας.

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των συντακτών το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ απέφυγε να σχολιάσει ερμηνείες πως οι προτάσεις της Κομισιόν δεν αναφέρονται σε φορολόγηση των επιπρόσθετων κερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας για πολιτικούς λόγους, και παρέπεμψε σε ανάρτηση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter τη Δευτέρα, όπου έκανε λόγο σε πρόταση για να βοηθηθούν οι «ευάλωτοι καταναλωτές και επιχειρήσεις με εισοδήματα από τον τομέα της ενέργειας».

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πιο συγκεκριμένη ορολογία από αυτή» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας.

ΚΥΠΕ