Κρίση του ευρωπαϊκού τομέα λιπασμάτων:Προκαλεί ντόμινο στην αγορά

Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι μονάδες παραγωγής λιπασμάτων στην Ευρώπη

Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ενέργειας πρoκαλούν ντόμινο «λουκέτων» σε μονάδες παραγωγής λιπασμάτων στην Ευρώπη, οδηγώντας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και… τους ζυθοποιούς σε αδιέξοδο.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η νορβηγική Yara, μεγαλύτερη εταιρεία λιπασμάτων του κόσμου, ανακοίνωσε πρόσφατα μείωση της παραγωγής ουρίας και αζωτούχων λιπασμάτων στο 50%, λόγω των «ιστορικά υψηλών τιμών».

Η απόφαση της Yara ακολούθησε αυτή της μεγαλύτερης βιομηχανίας λιπασμάτων της Βρετανίας CF Fertilisers UK βάσει της οποίας θα «σταματήσει προσωρινά τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Billingham». Δύο μεγάλοι παραγωγοί λιπασμάτων της Πολωνίας είχαν έλαβαν παρόμοια μέτρα την περασμένη εβδομάδα.

Η κρισιμότητα των λιπασμάτων

Τα λιπάσματα δεν είναι απαραίτητα μόνο για τη γεωργία αλλά και για την παράλληλη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα το οποίο χρησιμοποιείται για την ανθράκωση των αναψυκτικών και της μπύρας, για τις εγχειρήσεις στα νοσοκομεία και την ηθική θανάτωση των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Η τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία της Πολωνίας, Carlsberg Polska, θυγατρική της δανέζικης Carlsberg, τόνισε στο Politico πως σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή μπύρας σχεδόν άμεσα, κίνηση που θα ακολουθήσουν και άλλες ζυθοποιίες.

«Ελάχιστοι καταναλωτές γνωρίζουν πως το διοξείδιο του άνθρακα είναι παράγωγο υποπροϊόν της δημιουργίας λιπασμάτων. Το αέριο δε μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε έχουμε αποθέματα για ελάχιστες ακόμα ημέρες», τόνισε η εκπρόσωπος της Carlsberg Polska, Beata Ptaszyńska-Jedynak, προσθέτοντας πως «θα σταματήσουμε την παραγωγή ζύθου σύντομα, αλλά δε θα είμαστε οι μόνοι. Οι ζυθοποιίες που δεν έχουν μονάδες παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα θα αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο».

Ο ενεργοβόρος τομέας της παραγωγής λιπασμάτων είναι και ένας από τους πρώτους εκ των βαριών βιομηχανιών της Ευρώπης που αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης παροχής φυσικού αερίου ως ανταπάντηση στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου λόμπι παραγωγών λιπάσματος της Ευρώπης Fertilizers Europe, Jacob Hansen, τόνισε πως οι δυσθεώρητες τιμές φυσικού αερίου οι οποίες ενδέχεται να παραμείνουν σε τέτοια υψηλά μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, κάνουν την παραγωγή αδύνατη: «Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Η άποψή μου είναι πως η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει, δε λειτουργεί. Είμαστε οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου στη βιομηχανία. Εάν βιώνουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς πολύ σύντομα».

Ντόμινο

Τα «λουκέτα» στις μονάδες αυτές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ντόμινο προβλημάτων σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τη Minette Batters, πρόεδρο του U.K. National Farmers’ Union, το κλείσιμο των μονάδων αυτών «αποτελεί τεράστια απειλή για την εγχώρια παραγωγή φαγητού». Η Batters απηύθυνε έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση για μελέτη της διαθεσιμότητας των προϊόντων που βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα, παράλληλα, με την Emma McClarkin, CEO της British Beer and Pub Association «η απόφαση κλεισίματος των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής λιπασμάτων σηματοδοτεί σημαντικά προβλήματα για τον επιχειρηματικό μας τομέα, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τα ήδη αυξημένα κόστη των παμπ και των μπαρ. Χρειαζόμαστε άμεσα πλάνο βιωσιμότητας τόσο για την ενέργεια όσο και για την παροχή διοξειδίου πριν αρχίσουν να κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Πολωνός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Henryk Kowalczyk ανέφερε πρόσφατα πως μελετά τη σύσταση ενός προγράμματος το οποίο θα βοηθήσει τους παραγωγούς λιπασμάτων στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα με μειωμένο κόστος χωρίς, όμως, να προσφέρει λεπτομέρειες.

Για τη μερική αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους, η Κομισιόν έχει προτείνει την προσωρινή άρση των δασμών συγκεκριμένων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αζωτούχου λιπάσματος. Η πρόταση αυτή θα μελετηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Σεπτέμβριο.

Παρά το πρόσφατο bailout της μητρικής της CF Fertilisers, CF Industries από τη βρετανική κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο, οι ρυθμιστές δε φαίνονται έτοιμοι να επαναλάβουν τέτοια κίνηση.

Αρκετές βρετανικές επιχειρήσεις του τομέα έχουν βελτιώσει τα αποθέματα διοξειδίου του άνθρακά τους από την περσινή κρίση μέσω της αιχμαλώτισης του άνθρακα και τη μετατροπή του στα στάνταρ της παρασκευής βρώσιμων προϊόντων. Σημειωτέον πως το προσωρινά κλειστό εργοστάσιο του Billingham παρήγαγε το 60% της βρετανικής παροχής διοξειδίου για τέτοια χρήση πέρυσι, ενώ φέτος παράγει μόλις το 30%.

«Αν και βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πέρυσι», ανέφερε ο Nick Allen, CEO της British Meat Processors Association (BMPA) «η αγορά κρέατος της Βρετανίας θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα εάν η CF Industries σταματήσει την παραγωγή της».

Ο Αllen τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα.

Σημειωτέον πως από τα τέλη Ιουλίου, οι παραγωγοί αμμωνίας στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν επίσης μειώσει την παραγωγή τους, προκαλώντας προβλήματα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής φαγητού και πόσιμων προϊόντων.

newmoney.gr