Κυριακίδου: Ανανέωση έκκλησης σε όλους να εμβολιαστούν

Πέντε πλέον τα εμβόλια κατά του COVID-19 στην ΕΕ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως χορηγεί επίσημα άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο Nuvaxovid της εταιρείας Novavax, μετά τη σχετική σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που έκρινε πως το νέο εμβόλιο κατά του COVID-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και μετά το πράσινο φως και από τα κράτη μέλη.
 
Η Eπίτροπος Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε πως αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ και το πρώτο που βασίζεται σε πρωτεΐνη και που δείχνει να έχει υποσχόμενα αποτελέσματα κατά του κορωνοϊού.
 
«Ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις για την αύξηση της προστασίας κατά του COVID-19 είναι σήμερα πιο σημαντικοί από ποτέ αν πρόκειται να ανακόψουμε το κύμα λοιμώξεων και να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση και την εξάπλωση νέων παραλλαγών» τόνισε η Επίτροπος Κυριακίδου.
 
Όπως υπογράμμισε, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει ένα ακόμα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, απευθύνοντας παράλληλα νέο κάλεσμα για εμβολιασμό.
 
Σύμφωνα με το συμβόλαιο της Κομισιόν με την Novavax, το οποίο υπογράφηκε στις 4 Αυγούστου φέτος, η εταιρεία μπορεί να παραδώσει μέχρι 100 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην επιπλέον αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων τη διετία 2022 και 2023.
 

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να φτάσουν στα κράτη μέλη τους πρώτους μήνες του 2022, με τα κράτη μέλη να έχουν παραγγείλει 27 εκατομμύρια δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
 
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη για την έγκριση του νέου εμβολίου κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία και η αύξηση των εμβολιασμών καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία.
 
«Πρόκειται για το πέμπτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο του χαρτοφυλακίου μας, το οποίο προσφέρει επιπρόσθετη προστασία στους πολίτες της Ευρώπης κατά της πανδημίας» σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.
 
«Μακάρι αυτή η αδειοδότηση να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για όλους όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει ακόμα ενισχυτική δόση να το κάνουν τώρα» πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ