Λαγκάρντ: Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός στη μάχη για ανάκαμψη

Η ανάκαμψη παραμένει «άνιση» και «αβέβαιη», λέει η η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός στη μάχη για ανάκαμψη από την ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, τόνισε την Κυριακή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών με δημοσιονομικές δαπάνες.

Παρά το ότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει από τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας, η οποία κατέστρεψαν την οικονομική δραστηριότητα νωρίτερα το τρέχον έτος, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ανάκαμψη παραμένει «άνιση» και «αβέβαιη», καθώς πολλά κράτη αντιμετωπίζουν μια νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

>>> Διαβάστε επίσης: Σε αυτή τη χώρα τα μετρητά έχουν... εξαφανισθεί <<<

Η ΕΚΤ "συνεχίζει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της" για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της Ευρωζώνης να διέλθει της κρίσης, είπε η κ. Λαγκάρντ σε διαδικτυακή ομιλία του σε συνάντηση Αράβων Κεντρικών τραπεζιτών.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα έπρεπε να μοιράζονται το βάρος μέσω δημόσιων δαπανών και επενδύσεων.

"Οι συνεχείς επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της υπερβολικής κατάργησης θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών έως ότου η οικονομική ανάκαμψη γίνει πιο ισχυρή", τόνισε η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ξεπεράσουν γρήγορα τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που αφορούν την λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης 750 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, "έτσι ώστε τα κεφάλαια να αρχίσουν να ρέουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Ιανουάριο του 2021".

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η Lamborghini των €15.000 (Φώτος) <<<

Τα σχόλια της Προέδρου της ΕΚΤ ήταν ισχυρότερα από ό, τι την περασμένη Πέμπτη, όταν, μετά την τακτική συνεδρία της τράπεζας, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το θεσμικό όργανο της Φρανκφούρτης παρακολουθεί «προσεκτικά» την ενίσχυση του ευρώ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα απελευθερώσει περισσότερα νομισματικά κίνητρα πριν το τέλος του έτους, πιθανώς μέσω της επέκτασης ή της αύξησης του προγράμματος έκτακτης ανάγκης αγοράς ομολόγων.

(ΚΥΠΕ)
 

 
5808