Λαγκάρντ: Έστειλε το σήμα στις αγορές ομολόγων με αύξηση του ΡΕΡΡ

Μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ, η αντίδραση των αγορών ομολόγων στην Ευρωζώνη ήταν άμεση

Ανάσα στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων έδωσε η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει άμεσα σε σημαντική αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν εντυπωσιακά σε Ελλάδα -με την απόδοση του πενταετούς να υποχωρεί ξανά σε αρνητικό επίπεδο-, Ιταλία και Ισπανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τήρησε τον λόγο της και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από την τρέχουσα πρωτοφανή οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. 

Η Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα ΡΕΡΡ θα επιταχυνθεί σημαντικά το επόμενο τρίμηνο συγκριτικά με τις αρχές του έτους, μια απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ επισήμανε ότι ορισμένες τάσεις στις αγορές θα είναι «ανεπιθύμητες εάν επιμείνουν», αναφερόμενη σε ενδεχόμενες επιπλοκές στην οικονομία και στον πληθωρισμό. 

Από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθεί μια επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. 

Τελευταία, η άνοδος του κόστους δανεισμού και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού έχει θορυβήσει τους αρμόδιους αξιωματούχους, καθώς η πανδημία της νόσου Covid-19 επιμένει παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στους εμβολιασμούς. 

Μετά τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, η αντίδραση των αγορών ομολόγων στην Ευρωζώνη ήταν άμεση, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν αυτόματα. Αισθητή ήταν η πτώση του 5ετούς ομολόγου της Ελλάδας, καθώς διολίσθησε σε αρνητικό πρόσημο και συγκεκριμένα στο -0,015%. Κατά έξι μονάδες βάσης υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 0,77%. 

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας σημείωσαν πτώση οκτώ και έξι μ.β. αντίστοιχα, σε 0,59% και 0,29%. Μικρότερη ήταν η πτώση της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού, στο -0,33%, και του γαλλικού, στο 0,10%. Το ευρώ ανέκοψε την άνοδό του και κινήθηκε στο 1,1959 δολ.

Στο 1,5% ο πληθωρισμός
Η κ. Λαγκάρντ είπε πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την πορεία των τιμών, επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού σε ομαλά επίπεδα. Η ΕΚΤ αναθεώρησε χθες προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη από το 1% στο 1,5% για το τρέχον έτος και από το 1,1% στο 1,2% για το 2022. 

Εντούτοις, αυτή η προς τα πάνω αναπροσαρμογή των προβλέψεων αποδίδεται σε «προσωρινούς παράγοντες», όπως η άνοδος των τιμών ενέργειας, που ενδεχομένως να οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα τον πληθωρισμό ακόμη και σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Μεσοπρόθεσμα, όμως, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να απέχει από τον στόχο της ΕΚΤ, με την τράπεζα να διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για την άνοδο των τιμών μέχρι το 1,4% το 2023 αντί του «κοντά, αλλά χαμηλότερα από το 2%», που είναι το επιθυμητό επίπεδο. 

Η κεντρική τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί πως θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της ζήτησης και των μισθών στην Ευρωζώνη, η οποία ακόμη μάχεται με την πανδημική κρίση.

Αβεβαιότητα λόγω πανδημίας
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να παραμείνουν ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη, καθώς εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα λόγω του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων και των μεταδοτικότερων μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2, παρά την πρόοδο των εμβολιασμών και τη βελτίωση του μακροοικονομικού τοπίου, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. 

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας ακολούθησε διαφορετική πορεία, αποφασίζοντας την αύξηση του βασικού επιτοκίου από το -0,50% στο -0,060% από την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναμενόταν, καμιά πρακτική αλλαγή δεν ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Οι αγορές των κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, θα συνεχιστούν σε υψηλότερους ρυθμούς εντός του επόμενου τριμήνου συγκριτικά με τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Απομένει ακόμη ένα τρισ. ευρώ από το ΡΕΡΡ, ένα πρόγραμμα που επεκτάθηκε μία φορά τον Ιούνιο και άλλη μία τον Δεκέμβριο, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε ξανά στην ευελιξία της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε πως υπάρχει μια «ολιστική αξιολόγηση» των δεδομένων.

Στον ρυθμό των αμερικανικών ομολόγων
Με τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανταποκρίνονται και απαντούν στα ερωτήματα για τη μείωση των καθαρών τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο εβδομάδων, ενώ οι αποδόσεις τους σημείωναν άνοδο. 

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, αν και εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ακολουθεί την ανοδική πορεία των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα. 

Το 10ετές κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας έφτασε αρκετές φορές στο υψηλό 12μήνου μέσα στον Φεβρουάριο εξαιτίας ανησυχιών για έξαρση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία λόγω του πακέτου-μαμούθ του 1,9 τρισ. δολαρίων που δρομολογείται για την καταπολέμηση της πανδημίας και την τόνωση της ανάπτυξης. Χθες (12/3), ωστόσο, σημειωνόταν πτώση των αποδόσεων στις αγορές δημοσίου χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Διέλυσε τον προβληματισμό
Η πρόσφατη μείωση των αγορών σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ είχε πυροδοτήσει μια συζήτηση για τον βαθμό που η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να ανεχτεί μια άνοδο των αποδόσεων. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες αποδόσεις στην αγορά δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης ή μια συγκεκριμένη ισοτιμία για το ευρώ, αλλά στη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, η ΕΚΤ είχε προβληματίσει τους εξωτερικούς παρατηρητές, διότι κάθε αξιωματούχους προσπαθούσε με τον δικό του τρόπο να καθησυχάσει τις αγορές, ενώ παράλληλα μειώνονταν οι τοποθετήσεις μέσω του ΡΕΡΡ. 

Ο αντιπρόεδρος Λουί ντε Γκίντος αναφερόταν στις ήπιες μεταβολές των spreads μεταξύ των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν παρότρυνε την υιοθέτηση μιας «ολιστικής προσέγγισης» και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ επικεντρωνόταν στις κινήσεις του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος αναρριχήθηκε στο 0,9% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αφού είχε προηγηθεί ένα πεντάμηνο με αρνητικό πρόσημο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πακέτο του 1,9 τρισ.
Σε ό,τι αφορά την επίδραση του αμερικανικού πακέτου-μαμούθ του 1,9 τρισ. δολαρίων στην Ευρωζώνη, το οποίο πέρασε μόλις προχθές (11/3) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε πως ο αντίκτυπος θα είναι ξεκάθαρος μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί τα επιμέρους μέτρα. 

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πλεονεκτήματα του πακέτου στήριξης της Ευρωζώνης των 750 δισ. ευρώ επειδή μπορεί να προσαρμοστεί στις οικονομικές ανάγκες κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Επικεντρώνεται, παράλληλα, στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της Ευρωζώνης. 

Το ΔΝΤ, πάντως, τόνισε χθες πως το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας θα βοηθήσει τις περισσότερες χώρες. Ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είπε πως ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα κινηθεί στο 5% με 6% εντός της επόμενης τριετίας.

(naftemporiki.gr)