Λαγκάρντ για πληθωρισμό: «Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν»

To βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Επικεφαλής της ΕΚΤ προς τους Ευρωπαίους

Την υπόσχεση ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό  δίνει στο εορταστικό της μήνυμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαιώνοντας, παράλληλα ότι «θα τα καταφέρουμε».

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τους Ευρωπαίους που ανησυχούν για την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει «Αυξάνουμε τα επιτόκια και θα τα αυξήσουμε κι άλλο, με σταθερό ρυθμό, μέχρι να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει ταχεία επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» και διαβεβαιώνει «Και θα τα καταφέρουμε».

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων <<<

Από τον Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει ποτέ καταγραφεί, ανεβάζοντάς τα συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, με +0,5 μονάδα τον Δεκέμβριο, με την πρόθεση να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο αυξημένος πληθωρισμός «πλήττει τους πάντες, κυρίως τους φτωχούς». «Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», λέει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα μπορούσαν «να γίνουν η νέα κανονικότητα» και «για κάποιο διάστημα», δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Le Monde ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος.

Στο τέλος του 2021, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε ότι τα επιτόκια πιθανότατα δεν επρόκειτο να αυξηθούν κατά την διάρκεια του 2022, όταν ο ελαφρύς πληθωρισμός εθεωρείτο ακόμη τότε παροδικό φαινόμενο.

Ομως, «ο τρομερός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του λαού της», με την αλυσίδα των ανθρώπινων δεινών, «προκάλεσε την αύξηση των τιμών της ενέργειας, οδηγώντας επίσης σε εκτόξευση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη», φθάνοντας σε επίπεδο 11% το φθινόπωρο στην ευρωζώνη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στο μήνυμά της καλωσορίζει στην ευρωζώνη την Κροατία, η οποία θα είναι η 20ή χώρα που θα υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου. Ενα γεγονός που η πρόεδρος της ΕΚΤ υπόσχεται «να γιορτάσει».

Πηγή: Newmoney.gr

 
7524