Μαχλούφ (EKT): Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2023

Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν σε μια αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου

Πιθανότατα με λιγότερο επιθετικές κινήσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της το 2023, σύμφωνα με σημερινή δήλωση μέλους του διοικητικού της συμβουλίου.

«Όταν μπούμε στο επόμενο έτος, η πιθανότητα είναι ότι εάν τα επιτόκια αυξηθούν, θα γίνει με μικρότερες αυξήσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ Μαχλούφ, ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, στην εφημερίδα Sunday Independent της Ιρλανδίας σε συνέντευξή του.

‘Οπως μεταδίδει το Reuters, «tότε θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην οικονομία της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να μπορούμε να κρίνουμε πόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε. Και με ποιο ρυθμό πρέπει να το κάνουμε… Νομίζω ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους θα δούμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα».

Η ΕΚΤ άρχισε να ανεβάζει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ από τον περασμένο Ιούλιο και οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν σε μια αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ανένδοτοι ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή τους που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη έδειξαν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν πλήρως για τον τελικό προορισμό ή ρυθμό.

newmoney.gr