Μαυρίδης/Πανδημία: Κάναμε το καθήκον μας προς τα κράτη-μέλη

Προς έγκριση ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των €672.5 δισ.

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) στη συζήτηση για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility), ως διαπραγματευτής εκ μέρους της πολιτικής του ομάδας και της Επιτροπής Οικονομικών, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2021-2027) των 672,5 δισ. ευρώ αποτελεί τον πυρήνα της προσπάθειας ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία στο συνολικό σχέδιο των 750 δισ. ευρώ του «Next Generation EU».
 
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:
 «Σήμερα (9 Φεβρουαρίου), «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» θα μιλήσω στην μητρική μου γλώσσα που άλλωστε αποτελεί και βασικό θεμέλιο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού.
 
Σήμερα είναι μια καλή μέρα. Έχουμε συμφωνία με ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα και για αυτό θα στηρίξουμε τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια και αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ μέχρι τώρα. Πρόκειται για την μέγιστη συμβολή της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας με σκοπό να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας για να γίνουν βιώσιμες και ανθεκτικές στο μέλλον.
 
Ως Ευρωκοινοβούλιο, θέσαμε κάτι πολύ συγκεκριμένο εξαρχής: εφόσον έχουμε μια πρωτοφανή κρίση, με τεράστιες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, απαιτούνται ανάλογα πρωτοφανή μέτρα που πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην πράξη. Γι’ αυτό και παλέψαμε με επιμονή στις διαπραγματεύσεις και φτάσαμε σε μια τελική συμφωνία, που δηλώνει ότι θέτουμε προτεραιότητα μας την κοινή μας δράση για αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που κάνουμε ως ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
 
Βιώνουμε ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Εργαζόμενοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ευάλωτες ομάδες, γυναίκες, παιδιά, εκπαίδευση, πολιτισμός και τόσα άλλα έχουν πληγεί και χρειάζονται στήριξη. Αυτός ο Μηχανισμός δίνει την δυνατότητα  στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε  άντληση σημαντικών χρηματοδοτήσεων για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: απασχόληση, υγεία, τουρισμός, έρευνα και καινοτομία, περιβάλλον και ενέργεια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόσα άλλα. Τα κράτη όμως θα πρέπει να διαμορφώσουν στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού».
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην συμπερίληψη συγκεκριμένης αναφοράς για τα νησιά, όπως η Κύπρος, κατόπιν πρωτοβουλίας του: «Σημειώνω ότι, στο κείμενο υπάρχει ειδική αναφορά για τα νησιά και τις απομόνωνες περιοχές, και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή από την ΕΕ λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουν».
 
Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Τέλος, τονίζω ότι η εκμετάλλευση της πανδημίας για επιβολή συγκαλυμμένων μικρών μνημονίων σε κράτη μέλη -μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας που  περιλαμβάνει μόνο οικονομικά κριτήρια- είναι απορριπτέα. Τα προβλήματα από την πανδημία είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας».   
 
Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία.