Μειώθηκε ο PMI της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο

Αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση

Σε χαμηλό επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, εξαιρουμένων των μηνών των lockdowns της πανδημίας, κυμάνθηκε o δείκτης της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης.

Ο σύνθετος δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) της Ευρωζώνης κατέγραψε μείωση από το 48,1 του Σεπτεμβρίου στο 47,1 τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

>>> Διαβάστε επίσης: Στα κόκκινα ο Πληθωρισμός - Ρεκόρ σε Ευρωζώνη και Κύπρο <<<

«Τα νέα στοιχεία αυτά πρόκειται να επηρεάσουν τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών και δη των στελεχών της ΕΚΤ», τόνισε ο Κρις Ουίλιαμσον, στέλεχος της S&P Global Market Intelligence σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «παρατηρούμε επιδείνωση της κατάστασης».

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 3,1% φέτος και 0,9% το 2023. Η κεντρική τράπεζα υπολόγιζε πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 8,1% φέτος και στο 2,3% το 2024. Οι στόχοι αυτοί, πια, αναμένεται να χρήζουν επικαιροποίησης.

Σε εθνικό επίπεδο, η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία κυμάνθηκε στο 44,1 από το 45,7 του Σεπτεμβρίου. Στη Γαλλία, τα αντίστοιχα αυτά επίπεδα κυμάνθηκαν στο 50 από το 51,2 του προηγούμενου μήνα.

Σύμφωνα με την αναλυτή της Pantheon Macroeconomics, Μέλανι Ντεμπόνο, «τα πρόσφατα δεδομένα του PMI υποδεικνύουν τη δημιουργία ύφεσης στη Γερμανία, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση πλήττει την πραγματική οικονομία».

Η ισοτιμία του ευρώ κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου και της στερλίνας νωρίς το πρωί της Δευτέρας μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Το ενιαίο νόμισμα συνεχίζει να περιδινίζεται λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία έχει ενισχύσει το ρόλο του δολαρίου ως «καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης.

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη, μετά από τις αυξήσεις των 50 και 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται προς το παρόν στο 0,75%, αν και οι αναλυτές εκτιμούν πως θα αγγίξει το 2% μέχρι το τέλος του έτους. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nordea Asset Management, Σεμπάστιαν Γκέιλι, «το ερώτημα για το εάν η ΕΚΤ θα καταφέρει να αποφύγει τη δημιουργία ύφεσης εν μέσω του πληθωριστικού σοκ παραμένει αναπάντητο».

Υπενθυμίζεται πως η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας μπορεί, μεν, να μειώσει τον πληθωρισμό ο οποίος κυμάνθηκε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Πηγή: Newmoney.gr

 
7495