Μέρκελ-Μακρόν: Αισιόδοξοι για τελική συμφωνία - Υπάρχει πρόοδος 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Συνεχίζεται σήμερα, για τέταρτη μέραμ η Σύνοδος Κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ αλλά και το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Χαρακτηριστικό της σημερινής μέρας η αυξημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό ορόσημο του 1,83τρισ. ευρώ όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των ηγετών κατά την προσέλευσή τους. Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν και πολλές είναι οι λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

«Χθες το βράδυ, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο πιθανής συμφωνίας. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον ότι είναι δυνατή μια συμφωνία », δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την είσοδό της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το Politico να σχολιάζει ότι οι δηλώσεις της ήταν πολύ πιο αισιόδοξες από χθες.

Η Μέρκελ είπε ότι η πρόταση για επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ που υπέβαλαν τον Μάιο μαζί με τον Γάλλο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν «έδωσε την ώθηση για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό επιχορηγήσεων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ (η τελευταία υπό συζήτηση πρόταση είναι 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων).

«Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση», συνέχισε η Μέρκελ. «Ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν επίσης και εξαιρετικές προσπάθειες. Αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα και ελπίζω ότι θα γεφυρώσουμε το χασμά που απομένει – κάτι που δεν θα είναι εύκολο».

Μακρόν: Υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι υπάρχουν «ελπίδες για συμβιβασμό» και παρόλο που «τίποτα δεν έχει ακόμη κλείσει», ο ίδιος «παραμένει εξαιρετικά προσεκτικός».

Ο Μακρόν είπε ότι έγιναν βελτιώσεις στο σύνολο της πρότασης για το ταμείο ανάκτησης και στο ύψος των επιχορηγήσεων, «που είναι το πιο ευαίσθητο ζήτημα των συζητήσεων.»

Υπήρξαν «πολύ τεταμένες στιγμές» και «στιγμές που αναμφίβολα θα είναι δύσκολες», είπε. Ωστόσο, όπως είπε ο Μακρόν υπήρξε «πνεύμα συμβιβασμού».

Θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως οι κλιματικές προϋποθέσεις και το κράτος δικαίου. «Αν δεν προσεγγίσουμε τα πράγματα με πνεύμα συμβιβασμού και φιλοδοξίας, διατρέχουμε τον κίνδυνο να επιστρέψουμε σε δύσκολες στιγμές … και να καταλήξουμε να πληρώνουμε περισσότερα.»

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία 
Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν δήλωσε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λέιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: newmoney

 
6518