Μέρκελ – Μακρόν: Θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις

Επί τάπητος όλα τα κρίσιμα θέματα λίγες ώρες πριν από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στον πύργο Μέζεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της κοινής Συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα ηγηθεί των προσπαθειών για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής μετα-πανδημικής ανάκαμψης στην ΕΕ.

«Θα συνεργαστούμε και θα προετοιμάσουμε κατάλληλα την Ευρώπη για να ξεπεράσει αυτή την κρίση» σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν στο Βερολίνο. «Είμαι πολύ χαρούμενη που συμφωνούμε ότι θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις».

«Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την πανδημία», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ για να σημειώσει «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Επιπλέον η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα της ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για τον επόμενο προϋπολογισμό του μπλοκ και για το ταμείο ανάκαμψης στην επόμενη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 17/18 Ιουλίου.

Αναμένονται ακόμα πάρα πολλές συνομιλίες, είπε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι «Ελπίζουμε να βρούμε μια λύση, ακόμα κι αν υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη φτάσει στο αποκορύφωμά της και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις δημοκρατίες μας», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Η Καγκελάριος και εγώ το σχεδιάσαμε: Είναι η βασική μας προτεραιότητα» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στο Tαμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα στα 500 δισ. ευρώ του γαλλογερμανικού σχεδίου το οποίο προβλέπει επιχορηγήσεις, ενώ συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «χωρίς αυτό η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

σ

Νωρίτερα, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε γράψει στο twitter «Είμαι στην ευχάριστη θέση να συναντήσω την Άνγκελα Μέρκελ για να προχωρήσουμε στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης που θα επιτρέψει να ξεπεράσουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση. Θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε τους συνεργάτες μας. Η Ευρώπη το χρειάζεται».
σ

δ

Πηγή: newmoney

 
5390
Thumbnail