Μισέλ: Η κοινωνία θα βγάλει την ΕΕ ισχυρότερη της κρίσης

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλώς να ξεπεράσουμε την κρίση»

"Μια κοινωνία που νοιάζεται είναι το πρότυπο για να διασφαλιστεί ότι η Ένωσή μας θα βγει από την τρέχουσα κρίση ισχυρότερη, πιο ενωμένη και με μεγαλύτερη αλληλεγγύη από ποτέ". Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) Charles Michel στο "The State of the Union Conference Europe", που διεξάγεται ψηφιακά από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε τα εξής: "στις 10 Δεκεμβρίου 1951, ο De Gasperi, ένας από τους δύο Ιταλούς ιδρυτές της Ευρώπης, δήλωσε τα ακόλουθα σε ομιλία του για τα σχέδια για μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άμυνας και σας τα παραθέτω: `η ιστορία, με τις ομοιότητες και τις συμπτώσεις της, τους δεσμούς της που όταν σπάσουν σφυρηλατηθούν άμεσα, μας δείχνει ότι η ένωση των δυνάμεών μας είναι πιθανό να διαλύσει την οργή στις καρδιές μας και μπορεί να μας δώσει ειρήνη εντός της Ευρώπης. Η συγκέντρωση της εμπειρίας μας διπλασιάζει τη δύναμη των εθνικών μας δυνατοτήτων, δίνοντάς τους νέα ώθηση στη δημιουργία ενός ακόμα πιο προηγμένου και ακόμα ευγενέστερου πολιτισμού΄".

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

"Όταν ο De Gasperi έδωσε αυτή την ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού που επρόκειτο να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στη διαδικασία δημιουργίας. Ωστόσο, οι ιδρυτές της πρότειναν ήδη, σε Ευρωπαίους που είχαν πολεμήσει ο ένας τον άλλον, ακόμη και δέκα χρόνια πριν, να δημιουργήσουν μια ένωση που θα βασίζεται ειδικά στην άμυνα", τόνισε.

"Αλλά το ζήτημα της άμυνας δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Αν και το γεωστρατηγικό πλαίσιο πρέπει να ωθήσει την Ένωσή μας να κάνει περισσότερα από αυτή την άποψη. Αυτό που με ενδιαφέρει εδώ είναι η αντίδραση σε μια μείζονα κρίση - τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - όταν οι Ευρωπαίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους διαλύοντας την οργή τους. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να εφεύρουν κάτι μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας: τον μεγαλύτερο χώρο ελευθερίας και ευημερίας, που ιδρύθηκε εθελοντικά από ελεύθερους λαούς. Αυτό που ο De Gasperi ονόμασε έναν ακόμα πιο προηγμένο και ακόμα ευγενέστερο πολιτισμό", εξήγησε ο Charles Michel.

"Σήμερα πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν την κρίση του κορωνοϊού με έναν πόλεμο. Άλλοι απορρίπτουν αυτή τη μεταφορά. Όλοι συμφωνούμε όμως σε ένα πράγμα: αυτή η πανδημία, η πρώτη για έναν αιώνα, είναι η μεγαλύτερη κρίση που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", τόνισε.

"Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλώς να ξεπεράσουμε την κρίση. Οι πανδημίες, όπως και οι οικονομικές κρίσεις, έχουν μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος: έχουμε αρχίσει να πολεμάμε και ρίξαμε σημαντικούς πόρους στη μάχη, και θα την κερδίσουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι `αυτό. Η πραγματική, τεράστια πρόκληση για τη γενιά μας θα είναι να προχωρήσουμε πέρα ​​από αυτήν τη νίκη και να μετατρέψουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση προς όφελός μας. Και για να αντλήσουμε από αυτά τα μαθήματα και τη μετασχηματιστική ενέργεια που χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη και έναν καλύτερο κόσμο", δήλωσε ο Πρόεδρος του EUCO.

"Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν είναι απλώς πρακτική και απτή αναγκαιότητα. Είναι επίσης επιτακτικό καθήκον μας, ιδίως καθώς η πανδημία παίρνει τη ζωή ορισμένων από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας άλλης γενιάς: εκείνης που βίωσε τις καταστροφές του Β `Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια ανοικοδόμησε την Ευρώπη και χτίστηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημείωσε.

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

"Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη, η ειρήνη και η ευημερία ήταν τα κύρια σημεία μας. Φυσικά, δεν πρόκειται να απορρίψουμε αυτούς τους στόχους σήμερα. Μακριά από αυτό. Πιστεύω όμως ότι από τώρα και στο εξής, πρέπει να τα συνδέσουμε με μια τιμή που τους περικλείει αλλά και πέρα ​​από αυτές. Μια αξία την οποία είμαστε έντονα, γνωρίζουμε πρόσφατα αυτές τις μέρες, ακόμη περισσότερο για το πόσο εύθραυστη εμφανίζεται ξαφνικά: την ευημερία μας. Τι είναι όμως η ευημερία; Είναι αυτό που έπληξε ο ιός, και ορίζεται από άποψη ποιότητας πολύ περισσότερο από την ποσότητα: την ποιότητα της προσωπικής, σωματικής, ψυχικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής μας ζωής. Και αυτές οι αξίες, οι οποίες στηρίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε μια κοινωνία που φροντίζει", εξηγεί.

"Μια κοινωνία φροντίδας, όπου η ατομική ευημερία και η συλλογική ευημερία είναι θεμελιώδεις μεταξύ τους - ας κάνουμε αυτή τον νέο ορίζοντα της Ευρώπης, ας είναι αυτή που κατευθύνει τις ενέργειές μας", δήλωσε.

"Σκέφτομαι πρώτα την ευημερία όσον αφορά την υγεία: μαθαίνουμε πόσο αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα εξαρτάται από υψηλής ποιότητας συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία δεν θα ήταν τίποτα χωρίς το προσωπικό τους, που πρέπει να τύχει σημαντικής αναγνώρισης. Σκέφτομαι επίσης την ευημερία του κλίματος, η οποία κινδυνεύει από μια λιγότερο προφανή, αλλά ακόμη πιο υπαρξιακή απειλή από μια πανδημία.Σκέφτομαι την ψηφιακή ευημερία, η οποία παρουσιάζει έναν τεράστιο κόσμο ευκαιριών, αλλά και προκλήσεις", σημείωσε.

"Και φυσικά, σκέφτομαι την κοινωνική ευημερία. Αυτό απαιτεί συνεχή προσπάθεια για συμφωνία και ισορροπία μεταξύ οικονομικών παραγόντων. Αλλά προϋποθέτει επίσης ελεύθερες, ανοιχτές, διαφανείς κοινωνίες που βασίζονται στο κράτος δικαίου και εγγυώνται θεμελιώδεις αξίες. Το κράτος δικαίου συνεπάγεται, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τον διαχωρισμό των εξουσιών και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των θεσμικών οργάνων, σεβόμενοι παράλληλα τη θεμελιώδη αρχή της ιεραρχίας των κανόνων και την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου",διευκρίνισε.

"Τέλος, αυτή η κοινωνία φροντίδας μπορεί να είναι αξιόπιστη μόνο εάν ενδιαφέρεται επίσης για την αξιοπρέπεια, την ευημερία και την πρόοδο στον υπόλοιπο κόσμο. Ο φιλόδοξος και ενοποιητικός στόχος που έχω περιγράψει θα απαιτήσει έναν πρακτικό χάρτη πορείας. Αυτό είναι το σχέδιο ανάκαμψης και μετασχηματισμού, το οποίο πρέπει να κάνουμε και να εφαρμόσουμε", σημείωσε ο Πρόεδρος Michel.

"Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί μίλησαν για ένα νέο «Σχέδιο Marshall», το οποίο πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών που το επινόησε. Ίσως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το πρόγραμμά μας το «Σχέδιο De Gasperi», μετά από έναν από τους βασικούς συντελεστές στην εφαρμογή του σχεδίου για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης", πρότεινε.

"Η Πράσινη Συμφωνία και η Ψηφιακή Ατζέντα πρέπει να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του σχεδίου, ακόμη περισσότερο μετά από αυτήν την κρίση από ό, τι πριν", σημείωσε.

"Για να επιτύχουμε τον στόχο που προτείνω και για να βρούμε τα μέσα για να ανταποκριθούμε στη φιλοδοξία, αναμφίβολα θα πρέπει να ανταποκριθούμε στα επιτεύγματα των ιδρυτών της ΕΕ όσον αφορά την υπερνίκηση των διαφορών μας και την υπέρβαση των περιορισμένων βραχυπρόθεσμων συμφερόντων", κατέληξε.

ΚΥΠΕ