Μητσοτάκης: Ανάγκη επίσπευσης διαδικασιών αδειοδότησης εμβολίων

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι διαδικασίες αδειοδότησης των υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να επισπευσθούν, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε τη συγκεκριμένη θέση από κοινού με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την Πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στο παράδειγμα του εμβολίου που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Όπως σημείωσε, η Ευρώπη θα πρέπει να φροντίσει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων, επισπεύδοντας τις διαδικασίες έγκρισης εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Δανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην ανάδειξη της ανάγκης παράκαμψης χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Τέλος, ανέπτυξε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την μορφή του, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

(ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης)

 
6292