Μολδαβία:Διασφάλιση ανεξαρτησίας-ακεραιότητας δικαστικού σώματος

Διασφάλιση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας του δικαστικού σώματος στη Μολδαβία, επιδιώκει η ΓΓ του ΣτΕ

Σε σημερινή της δήλωση για τη δικαστική μεταρρύθμιση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, αναφέρεται στη συμφωνία που επετεύχθη, τον Δεκέμβριο του 2019, με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Ιον Τσίκου και την συνακόλουθη επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ στη χώρα, να βοηθήσουν στις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Στις 20 και 21 Ιανουαρίου, μια αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποίησε γόνιμες ανταλλαγές με τον Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, την Κοινοβουλευτική Νομική Επιτροπή για τους διορισμούς και τις ασυλίες, το Συνταγματικό Δικαστήριο, τον Εισαγγελέα, τους Γενικούς Διευθυντές, τα Ανώτατα Συμβούλια του Δικαστηρίου και των Εισαγγελέων, το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης, το οποίο εξυπηρετεί δικαστές - συμπεριλαμβανομένων και του Ανώτατου Δικαστηρίου - και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, υπενθυμίζει η ΓΓ του ΣτΕ.

"Οι ειδικοί μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να καταρτιστεί μια σαφής στρατηγική αντίληψη για τις επιθυμητές αλλαγές ως βάση για τις εργασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, μεταξύ άλλων σε νομοθετικό επίπεδο αναγκών που να δικαιολογεί και να εξηγεί τις νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να ακολουθήσουν", σημειώνει.

Οπως αναφέρει η ΓΓ του ΣτΕ, "σύμφωνα με τους ειδικούς μας, η διαφθορά δυστυχώς παραμένει υψηλή στους χώρους της δικαιοσύνης και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή των συστάσεων της GRECO, για την πρόληψη της διαφθοράς σε δικαστές και εισαγγελείς, ιδίως για να προωθηθούν σε δικαστικές θέσεις υποψήφιοι με ακεραιότητα".

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Γενικότερα, προσθέτει, πρέπει να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η ικανότητα των κύριων θεσμών που είναι επιφορτισμένοι με την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας, τονίζει, "θα πρέπει να εφαρμόσει τις συστάσεις που διατυπώνονται στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής της Βενετίας όσον αφορά το ρόλο και την εντολή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και τα μέτρα ανανέωσης της δικαστικής εξουσίας ή εξασφάλισης της ακεραιότητας της".Επίσης, αναφέρει ότι "είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλες οι ενέργειες είναι κατάλληλες και αναλογικές προς τον σκοπό και να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των θεμάτων που αφορούν την ακεραιότητα των δικαστών και εκείνων που σχετίζονται με την αρμοδιότητά τους".

Περαιτέρω, η κ. Burić σημειώνει ότι "η ad hoc Ομάδα Εργασίας συνέστησε στις αρχές να εργαστούν προληπτικά για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για όλα τα μέτρα μεταρρύθμισης, καθώς και την εμπλοκή και την έγκριση των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων και επαγγελματικών ομάδων. Τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει βήμα προς βήμα με σαφή κριτήρια αναφοράς και ανοικτή και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα εργασίας με ικανοποίηση σημείωσε την έκκληση του πρωθυπουργού για ενεργό και εποικοδομητική συμμετοχή στη διαδικασία".

Τέλος, δηλώνει ότι είναι "έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας με τις αρχές, καθώς ακολουθούν αυτή τη σημαντική διαδικασία για τη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία, η ακεραιότητα και ο επαγγελματισμός του δικαστικού σώματο;".

(ΚΥΠΕ)