Ο συριακός λαός ζει ακόμα με φόβο. Υποφέρουν ακόμα, τονίζει ο  Μπορρέλ

Την ανάγκη στήριξης του λαού της Συρίας και την προώθηση μιας πολιτικής λύσης που θα δώσει τέλος στον δεκαετή πόλεμο στο έδαφός της, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζ. Μπορρέλ, κατά την έναρξη της 4ης διάσκεψης των Βρυξελλών για την υποστήριξη της Συρίας.

Συγκεκριμένα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική δήλωσε ότι "η σύγκρουση στη Συρία μπαίνει στο δέκατο έτος της, το δέκατο έτος ενός τρομερού πολέμου που προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει και το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της Συρίας έπρεπε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τη Συρία γνώρισε μόνο πόλεμο", τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προειδοποιώντας ότι όλο αυτό "ακόμα δεν έχει τελειώσει".

"Ο συριακός λαός ζει ακόμα με φόβο. Υποφέρουν ακόμα. Το μέλλον τους παραμένει όμηρος και η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα αποστρέψει το βλέμμα. Η Συρία είναι άμεσος γείτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σταθερότητα της έχει σημασία για εμάς. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την τάξη του κόσμου μας: τα μαζικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Συρία, από όλα τα μέρη της σύγκρουσης, δεν μπορούν να παραμείνουν ατιμώρητα", τονίζει ο  Ζ.Μπορρέλ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό του συριακού λαού από το 2011. Τους υποστηρίζουμε και συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε, τόσο εντός της Συρίας όσο και στις γειτονικές χώρες. Χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία ειδικότερα έχουν δείξει εξαιρετική αλληλεγγύη προς τον πολύ μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων που φιλοξενούν, και τους υποστηρίξαμε πολύ", σημείωσε.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα Κράτη Μέλη της, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος διεθνούς βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τη συριακή κρίση. Παρέχουμε πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια, σταθεροποίηση και ανθεκτικότητα στους Σύρους. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό", προειδοποιεί. "Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τα δεινά του συριακού λαού. Πρώτα απ `όλα, χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση στην κρίση. Και αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι", αναφέρει.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φιλοξενούμε, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή την τέταρτη διάσκεψη των Βρυξελλών για το μέλλον της Συρίας και την περιοχή όπου συγκεντρώνουμε όλους τους σχετικούς παράγοντες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης", εξηγεί ο Ζ.Μπορρέλ.

"Θα επιβεβαιώσουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης και διαρκούς πολιτικής λύσης. Και θα κινητοποιήσουμε την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες", ανακοίνωσε. "Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών από τη Συρία και την περιοχή, διότι ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον της Συρίας και θα τον υποστηρίξουμε", κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίoυ)

 
4826
Thumbnail

Η υπογραφή της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Έκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων για την Πανδημία (PEPP), μπαίνει στο επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών του Ευρωσυστήματος και μπορεί να δοκιμάσει τη δυνατότητά της να επιβάλλει πειθαρχία στο συμβούλιο της τράπεζας.

ad1mobile

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, είναι αντιμέτωπα με πιθανό ρήγμα για το κατά πόσο το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο στις πιο αδύναμες χώρες όπως η Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες από συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας.

Αν και η συζήτηση παραμένει θεωρητική για την ώρα, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά καθώς η οικονομία αρχίζει να βγαίνει από τη λαίλαπα της πανδημίας. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι τέτοιου είδους τριβές υποσκάπτουν ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο απόγειο της κρίσης, με στόχο να δοθούν διαβεβαιώσεις στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ακεραιότητα του ευρώ.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οι διαθέσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της ΕΚΤ αντανακλώνται στα αντικρουόμενα σχόλια των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας – των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης: του Γερμανού Γενς Βάιντμαν και του Γάλλου Φρανσουά Βιλλερουά ντε Γκαλό. Οι υπόλοιποι τάσσονται ή με τον έναν ή με τον άλλο.

Η προοπτική για διαφωνίες ξυπνά μνήμες από τις διαμάχες που υπήρξαν στην οκταετή θητεία του Μάριο Ντράγκι. Το εργαλείο αγοράς ομολόγων που η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει στην πρώτη φάση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης αλλά και το επακόλουθο QE αντιμετώπισαν σφοδρές επικρίσεις από τη γερμανική πλευρά.

Στον πυρήνα της τρέχουσας διαφωνίας βρίσκεται η ευελιξία του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Η Λαγκάρντ, στα μέσα Μαρτίου, είχε προαναγγείλει ότι «θα είναι απεριόριστο».

Η ευελιξία του εργαλείου επέτρεψε στην ΕΚΤ να εστιάσει σε Ιταλικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις τους άρχισαν να αυξάνονται και να αποκρούσει την πίεση των αγορών στα ομόλογα της χώρας, η οποία είναι από αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο. Έτσι, η ΕΚΤ απέτρεψε την κρίσης χρέους που σχεδόν οδήγησε την Ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης το 2012.

Αλλά σήμαινε επίσης παρέκκλιση από έναν κανόνα που διασφαλίζει ότι η ΕΚΤ δε θα παρεκλίνει από μια βασική αρχή της ΕΕ που απαγορεύει στην κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτεί κρατικές δαπάνες.

Το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί» συνδέει τα προγράμματα ομολόγων με το μέγεθος της κάθε οικονομίας – για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει περισσότερο γερμανικό χρέος από ό,τι ιταλικό, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες. Η ύπαρξη αυτού του κλειδιού ήταν κομβική για την απόφαση του ανώτατου δικαστήριο της ΕΕ το οποίοι έκρινε ένα ανάλογο πρόγραμμα ως νόμιμο το 2018.

Επιπλέον, ενώ η ΕΚΤ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι το πρόγραμμα είναι προσωρινό, δεσμεύεται παράλληλα να συνεχίσει μέχρι να κρίνει ότι έχει τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, ένας ασαφής όρος που μπορεί να είναι ανοιχτός σε πολλαπλές μεταφράσεις.

Από τη μια ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank, θέλει να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου εν μέσω ανησυχίας ότι η υπερβολική χαλάρωση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Βιλλερουά ντε Γκαλό, στην Τράπεζα της Γαλλίας υποστηρίζει τη μέγιστη ευελιξία, ώστε να δοθεί στήριξη σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο και να πεισθούν οι αγορές για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ.

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα ο Βάιντμαν υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να βασίζονται στην ΕΚΤ για να διατηρήσουν το κόστος χρηματοδότησης για πάντα χαμηλό. Όπως είπε, ο όρος «ευέλικτο» δεν πρέπει να μετατραπεί σε «απεριόριστο»

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, μετά από τις αθρόες αγορές ιταλικών ομολόγων, η εξισορρόπηση του προγράμματος ύψους 1,35 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος των καθαρών αγορών που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου του 2021, θα είναι δύσκολη. Αν επιβληθεί γρήγορη τακτοποίηση, οι ιταλικές αποδόσεις κινδυνεύουν να οδηγηθούν ψηλότερα, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

ad2mobile

Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν ξανά σε δύο εβδομάδες και θα έχουν ακόμα μια ευκαιρία να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το τι θα πρέπει να γίνει, όταν υποχωρήσει η οικονομική κρίση.

Πηγή: Newmoney.gr

article 1