Μπορρέλ: Υπάρχουν πιθανότητες επανέναρξης της επιχείρησης Σοφία

Ποιά αποτελούν βασικά θέματα στην ατζέντα του ΥΠΕΞ των Κρατών Μελών της ΕΕ – Τί σχολίασε ο ίδιος

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Λιβύη και η οικοδόμηση της στρατηγικής της ΕΕ για την Αφρική, αποτελούν τα βασικά θέματα στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ που συνεδριάζουν από το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, ο οποίος δεν απέκλεισε συμφωνία για επανέναρξη της επιχείρησης Σοφία σε επόμενο Συμβούλιο.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Μπορρέλ, αναφέρθηκε μάλιστα σε επιστολή του Ghassan Salamé ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, με την οποία εξηγεί ότι η κατάπαυση του πυρός δεν είναι έχει ακόμα επιτευχθεί, παραβιάζεται η εκεχειρία, το εμπάργκο όπλων και ότι οι μάχες συνεχίζονται. «Η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου εξακολουθεί να λειτουργεί. Αλλά η κατάσταση στο έδαφος είναι πολύ, πολύ κακή», ανέφερε ο Ζ.Μπορρέλ.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σχολίασε δε ότι «η μείωση εξαγωγών πετρελαίου αποδυναμώνει την οικονομία της χώρας αυτής. Χάνουν περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από το πετρέλαιο που δεν μπορούν να πουλήσουν. Φανταστείτε ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε τη Λιβύη με 600 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με 10 ημέρες πώλησης πετρελαίου».

«Στη συνέχεια, βεβαίως, θα πρέπει να εξετάσουμε τα μέτρα που τα Κράτη Μέλη είναι έτοιμα να εφαρμόσουν προκειμένου να συμβάλουν στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων. Υπάρχουν ακόμα κάποιες αποκλίσεις και θα δούμε ποια είναι η θέση όλων», εξήγησε σημειώνοντας ότι υπάρχουν πιθανότητες επανέναρξης της επιχείρησης Σοφία, αλλά σχολίασε ότι «όταν πλησιάζουμε σε μια τελική απόφαση, πολλοί άλλοι έχουν κάποια απροθυμία. Δεν νομίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε τελική απόφαση. Εν πάση περιπτώσει, δεν βιαζόμαστε. Μπορούμε να το κάνουμε στο επόμενο Συμβούλιο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ - Aθανάσιος Αθανασίου

 
6266