Ντάισελμπλουμ: Κρίσιμης σημασίας η Τραπεζική Ένωση

Ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ΕΜΣ, καθώς και της δημιουργίας Ένωσης Κεφαλαιαγορών

Υπέρ της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, καθώς και της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), τάχθηκε ο τέως Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
 
Σε αναφορά του στην νομισματική ένωση, τόνισε ότι θα πρέπει «να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε, φροντίζοντας να ξεκαθαρίσουμε τα όποια κατάλοιπα». «Ας ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ένωση», προέτρεψε, περιλαμβανομένου ενός διχτυού προστασίας στο ταμείο εξυγίανσης και ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ).
 
Το ΕΣΑΚ, είπε, «είναι κρίσιμης σημασίας για να οικοδομηθεί η διασυνοριακή εμπιστοσύνη σε ένα πραγματικά ολοκληρωμένο τραπεζικό σύστημα για την Ευρωζώνη».
 
Τοποθετήθηκε επίσης υπέρ ώθησης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Σύμφωνα με τον ίδιο το Brexit θα πρέπει να αυξήσει την αίσθηση του επείγοντος γι αυτό το θέμα.
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ προέτρεψε επίσης στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ, επιτρέποντας του, όπως ανέφερε, να παρεμβαίνει και να υποστηρίζει κράτη μέλη τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση δυσμενούς οικονομικής κρίσης. Φυσικά, πρόσθεσε, πάντοτε υπό τον όρο σωστών πολιτικών.
 
Ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup μίλησε ακόμη για την ανάγκη να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ κρατών μελών και θεσμών. Εμπιστοσύνη, είπε, ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας, σε συνδυασμό με την ανάληψη ευθύνης. «Με τις κυβερνήσεις να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς την Ευρωζώνη», υπέδειξε περαιτέρω.
 
Εμπιστοσύνη, πρόσθεσε, «στους κοινούς μας θεσμούς ότι θα σεβαστούν ό,τι έχει συμφωνηθεί και θα το εφαρμόσουν δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη, μεγάλα και μικρά».
 
«Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινότητα χωρίς να αναλάβουμε ευθύνη για το συμφέρον αυτής της κοινότητας ως σύνολο», διεμήνυσε.
 
«Η απόδοση ευθυνών στην Ευρώπη για τις πολλές ελλείψεις στις εθνικές μας οικονομίες, στα νομικά συστήματα ή στην εγχώρια πολιτική διακυβέρνηση δεν θα μας φέρει τίποτα άλλο από ένα κύμα λαϊκισμού», είπε.
 
Οι πολιτικοί των κρατών μελών, πρόσθεσε, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτό περιλαμβάνει κάποτε και το να φέρνουν αντιμέτωπους τους  ψηφοφόρους τους με τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα και τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Χρειάζεται ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης στην Κύπρο
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής και Διοίκησης, Ανδρέας Θεοφάνους, ανέφερε σε παρέμβασή του ότι «πεντέμισι χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση του Μαρτίου του 2013 πρέπει να κάνουμε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
 
Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Θεοφάνους, «ψάχνει ακόμα ένα νέο οικονομικό πρότυπο». Αυτό θα πρέπει, πρόσθεσε, να περιλαμβάνει την δημιουργία ή / και ενίσχυση νέων μηχανών οικονομικής ανάπτυξης. 
 
Πρέπει επίσης, συμπλήρωσε, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπερπηδήσουμε την πρόκληση της διαρθρωτικής ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους και μορφωμένους ανθρώπους και πρέπει επίσης να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αφήγημα που θα ανακτήσει την ηθική ανωτερότητα της Κύπρου σε όλους τους τομείς. 
 
Περαιτέρω, είπε ο ίδιος, ένας σημαντικός στόχος για την Κύπρο είναι να έχει ένα δημιουργικό ρόλο στην περιοχή και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.