Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κατοικιών της Ευρώπης είναι Ρώσος

Τι προβλέπει για την αγορά ακινήτων

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό συνέβη κυρίως, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για βελτιωμένους χώρους διαβίωσης, σε μια περίοδο όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο σπίτι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Ο όμιλος PIK PJSC του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Σεργκέι Γκορντέεφ, την περίοδο αυτή εκτοξεύτηκε και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κατοικιών στην Ευρώπη αξιοποιώντας το μοντέλο των αρθρωτών κτιρίων, τα οποία είναι προκατασκευασμένα και αποτελούνται από πρόσθετα επαναλαμβανόμενα τμήματα και κατασκευές που ονομάζονται ενότητες. Ο Γκορντέεφ έχει φιλοδοξίες να μετατρέψει την εταιρεία του, αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των προκάτ αρθρωτών κατοικιών.

Χάρη στη συγκεκριμένη τάση στην κατασκευή κτιρίων, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες μπορούν να χτιστούν πανύψηλες πολυκατοικίες οι οποίες αναμένεται να εκτοξεύσουν την αγορά του real estate. «Σε 10 έως 15 χρόνια, η βιομηχανία θα είναι εντελώς διαφορετική. Όλα τα σπίτια θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος πρόσφατα.

Το νέο τμήμα της PIK, Units, χρησιμοποιεί συναρμολογημένες μονάδες για την ανοικοδόμηση κτιρίων προκειμένου να μειωθεί τόσο το κόστος εργασίας όσο και ο χρόνος. Το πρώτο «σπονδυλωτό» έργο της, μια εννιαόροφη πολυκατοικία με 136 διαμερίσματα στη Μόσχα, έχει προγραμματιστεί να «συναρμολογηθεί» μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου. Για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου θα χρειαστούν περίπου 30 εργαζόμενοι, σύμφωνα με τη PIK. Μια δεύτερη εγκατάσταση με τετραπλάσια χωρητικότητα έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί το Μάιο. Η πειραματική αυτή τεχνολογία κτιρίων – η οποία αυξάνεται σε δημοτικότητα παγκοσμίως για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για προσιτές κατοικίες –  μαζί με την εταιρεία PIK θα πρέπει να αποδείξουν ότι προσφέρουν δομική ακεραιότητα και ασφαλή στέγαση. 

Η τεράστια αυτοκρατορία
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκορντέεφ, η PIK είναι η πιο δύσκολη εταιρεία που έχει διαχειριστεί ποτέ στη ζωή του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος επιχειρηματίας από το 2014, είναι ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας. Εδώ και δεκαετίες όμως, ο Γκορντέεφ ασχολείται με το χώρο των επιχειρήσεων. Κατάφερε να δημιουργήσει την τεράστια αυτοκρατορία του αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγοράζοντας μετοχές βιομηχανικών εταιρειών στη Μόσχα. Στη συνέχεια, αναδιαμόρφωνε τα εργοστάσιά τους και τα μετέτρεπε σε υπερσύγχρονα συγκροτήματα γραφείων με μεγάλη ζήτηση.

Το 1995, ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, τη Rosbuilding. Επικεντρωνόταν φυσικά, στην αναδιάταξη και αναδιάρθρωση βιομηχανικών επιχειρήσεων, εργοταξίων, χώρων λιανικής πώλησης αλλά και πολυκαταστημάτων. Το 2006, οι μέτοχοι της Rosbuilding συμφώνησαν να κλείσουν την εταιρεία και να τερματίσουν τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Έτσι, το 2007, ο  Γκορντέεφ ίδρυσε μια ακόμη παρόμοια εταιρεία – την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Horus Capital. Τρία χρόνια αργότερα, το 2010, αποφάσισε να την πουλήσει καταφέρνοντας με την κίνηση αυτή, να συγκεντρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, ο Σεργκέι Γκορντέεφ συμμετείχε ενεργά και στην αρχική επενδυτική φάση της Hyperloop One, μιας εταιρείας με επίκεντρο τις σιδηροδρομικές μεταφορές πολύ υψηλής ταχύτητας. Σήμερα, η εν λόγω εταιρεία φέρει την ονομασία Virgin Hyperloop One. Η ιδέα όμως, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Elon Musk το 2013. Το ίδιο έτος, ο Γκορντέεφ προχώρησε και στην αγορά του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της PIK Group από τον δισεκατομμυριούχο Suleiman Kerimov. Από το τέλος του 2020, ο Σεργκέι Γκορντέεφ ήταν ο πλειοψηφών μέτοχος της PIK, κατέχοντας συνολικά το 59,15% των μετοχών της εταιρείας. 

Λάτρης της τέχνης και του πολιτισμού
Ο δισεκατομμυριούχος είναι ακόμη, γνωστός για το πάθος του για την αρχιτεκτονική, την τέχνη, καθώς και τη διάσωση – ανακαίνιση κτιρίων με μεγάλη αρχιτεκτονική σημασία – πολλά από αυτά χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Έχει γραφτεί μάλιστα, πως ο Γκορντέεφ κρατά στα χέρια του την τύχη του Μοντερνισμού – από τις μεγαλύτερες κληρονομιές του 20ού αιώνα.

Το 2006, αγόρασε το Melnikov House στη Μόσχα με στόχο την ανακαίνιση και την αποκατάσταση του. Χτισμένο το 1927, το σπίτι ανήκε προηγουμένως στον Κωνσταντίνο Μέλνικοφ, Ρώσο αρχιτέκτονα και ζωγράφο. Τότε, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι πίστευαν ότι ο Γκορντέεφ με τις σύγχρονες ιδέες του αναφορικά με την αρχιτεκτονική των κτιρίων, ενδεχομένως να αποφάσιζε να γκρεμίσει το συγκεκριμένο οίκημα και στη θέση του να έχτιζε ένα υπερσύγχρονο οικοδόμημα. Αντ΄αυτού, όμως, ο Γκορντέεφ ανακαίνισε το σπίτι του Μελνίκοφ και το μετέτρεψε σε μουσείο διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό τους επικριτές του.

Αγωνίστηκε προκειμένου να διαφυλάξει αρκετά ακόμη κτίρια με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία όπως το κτίριο Narkomfin στη Μόσχα. Ο Ρώσος επιχειρηματίας υπηρετεί ως πρόεδρος του ιδρύματος υποστήριξης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτοαποκαλείται ιδεαλιστής ενώ πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως ο «φύλακας άγγελος» της σοβιετικής αρχιτεκτονικής.

Πηγή: newmoney

Tags