Οι 27 της ΕΕ: Πολιτική συνοχή & ανάκαμψη μετά την πανδημία

Οι ανησυχίες για υπονόμευση της λειτουργία της ενιαίας αγοράς

Οι Yπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για θέματα συνοχής ολοκλήρωσαν συζήτηση πολιτικής σχετικά με το ρόλο της πολιτικής συνοχής στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου. Οι Υπουργοί κλήθηκαν να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ, μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων και των στόχων μακροπρόθεσμης συνοχής, με ευελιξία σε εθνικό επίπεδο και στοχοθετημένη στήριξη στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και στους τομείς που πλήττονται περισσότερο

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Κατά τη συζήτησή τους, οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία της ισχυρότερης υποστήριξης για τον τομέα της υγείας, καθώς και την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης του οικονομικού δυναμικού των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Τα κράτη μέλη εξέτασαν ακόμη τη δυνατότητα αύξησης της ευελιξίας των μεταφορών μεταξύ των διαρθρωτικών και επενδυτικών κεφαλαίων. Ο στόχος θα ήταν η ενίσχυση της ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η περαιτέρω προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Προεδρία, ορισμένα κράτη μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω προβληματισμός σχετικά με τη δυνατότητα συμπερίληψης μέτρων ταχείας αντίδρασης, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε εξαιρετικές και ασυνήθιστες περιστάσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Τέλος, οι Υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των εργαλείων της πολιτικής συνοχής προκειμένου να βοηθήσουν τις κοινωνίες να διαχειριστούν την τρέχουσα κατάσταση και να θέσουν τις βάσεις για μια γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Της βιντεοδιάσκεψης προήδρευσε ο Μάρκο Πάβιτς, Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείων ΕΕ της προεδρεύουσας Κροατίας. Η Κομισόν εκπροσωπήθηκε από την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα.

"Η οικονομική επίπτωση της πανδημίας COVID-19 θέτει την πολιτική συνοχής στην πρώτη γραμμή των μέτρων ανάκαμψης ως τη βασική πολιτική της ΕΕ που είναι σε θέση να αποτρέψει τις διευρυνόμενες ανισότητες. Το ξέσπασμα του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες περιφερειακές ανισότητες οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως, μπορούν να υπονομεύσουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η πολιτική συνοχής έχει σχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό για να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες, ειδικά εκείνες των οποίων οι οικονομίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και έχουν τη μικρότερη ικανότητα να ανακάμψουν", δήλωσε ο Προεδρεύων Υπουργός.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ