Οι ΥΠΕΞ μίλησαν για το λαθρεμπόρο όπλων & εκμετάλλευση προσφύγων

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων και της εκμετάλλευσης προσφύγων συζήτησαν οι ΥΠΕΣ της ΕΕ στην Πράγα

Θέματα ασφάλειας που προκύπτουν μεταξύ άλλων από το παράνομο εμπόριο όπλων αλλά και την εκμετάλλευση των προσφύγων, συζήτησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την πρώτη άτυπη συνάντησή τους στην Πράγα, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, και της Μολδαβίας, Άνα Ρεβένκο, ενώ συζητήθηκε και η δημιουργία του κόμβου για στήριξη της Μολδαβίας από την ΕΕ στο Τσισινάου.

Στην ατζέντα βρέθηκε επίσης και η πρόταση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιοχάνσον, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

>>Διαβάστε επίσης: Τζεντιλόνι: Η ΕΕ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη περικοπή στο ΦΑ<<

Μιλώντας μετά τη συνάντηση εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας, ο Τσέχος Υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ράκουσαν, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Ουκρανού ΥΠΕΣ για τις ανάγκες της χώρας για επιδιόρθωση των υποδομών. Πρόσθεσε πως ο κόμβος στήριξης της Μολδαβίας είναι σημαντικός καθώς έτσι η ΕΕ έμμεσα ενισχύει και τη δική της ασφάλεια.

>>Διαβάστε επίσης:Eurogroup: Συζήτηση και για τις μακροοικονομικές εξελίξεις<<

Σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας, ο κ. Ράκουσαν ανέφερε πως συζητήθηκαν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το εμπόριο όπλων, την εκμετάλλευση προσφύγων και την αδήλωτη εργασία.

Από τη πλευρά της, η κα. Γιοχάνσον χαιρέτισε τον ηγετικό ρόλο της Τσεχίας στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο Τσέχος ΥΠΕΣ φιλοξενεί οικογένεια προσφύγων στο σπίτι του όπως και πολλοί πολίτες της χώρας.

Αναφερόμενη εκτενέστερα στην πρόταση για καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, εξήγησε πως αφορά τη διαδικτυακή διάσταση του φαινομένου, επισημαίνοντας πως σε πολλές περιπτώσεις η κακοποίηση διαρκεί χρόνια και γίνεται αντιληπτή μόνο όταν ο δράστης αναρτήσει σχετικό βίντεο ή φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Για αυτό το λόγο, τόνισε, οι εταιρίες παροχής διαδικτύου και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση.

ΚΥΠΕ

 
7495