Όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Ευρωζώνης

Μεταξύ τους τραπεζική ένωση, ένωση κεφαλαιαγορών και μεταρρύθμιση ESM

Οι 19 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης υιοθέτησαν κοινή δήλωση ζητώντας πρόοδο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών με στόχο την υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Συγκεκριμένα, οι 19, σε γραπτή δήλωση που υιοθέτησαν αναφέρουν ότι «η ισχυρή, γρήγορη και συντονισμένη απόκριση της οικονομικής πολιτικής στην πανδημία COVID-19 υπήρξε άνευ προηγουμένου και είναι αναπόσπαστο στην άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεών της. Η κρίση θα απαιτήσει συνεχή υποστήριξη για να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και ισορροπημένη οικονομική ανάκαμψη, διασφαλίζοντας παράλληλα υγιή δημόσια οικονομικά».

Οι 27 σημειώνουν ότι η ΕΕ χρειάζεται «μια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική που υποστηρίζει την ανθεκτικότητα των οικονομιών της, υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και διασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για τον πράσινο και ψηφιακό της μετασχηματισμό».

Καταγράφουν ότι «η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Τραπεζική Ένωση κατά την τελευταία δεκαετία συνέβαλε στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και συνέβαλε στη διατήρηση της χρηματοδότησης της οικονομίας καθ `όλη τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, προστατεύοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και διατηρώντας τις οικονομικές συνθήκες για ταχεία ανάκαμψη».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι 19 σημειώνουν «την επιστολή του Προέδρου της Ευρωομάδας της 4ης Δεκεμβρίου 2020» και χαιρετίζουν «τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωομάδα σε περιεκτική σύνθεση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με την εντολή της Διάσκεψης Κορυφής του Ιουνίου 2018 για το ευρώ και την πρώιμη εισαγωγή του backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης». «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της Τραπεζικής Ένωσης», αναφέρουν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι 19 προσκαλούν το Eurogroup σε περιεκτική σύνθεση «να προετοιμάσει, σε συναινετική βάση, ένα σταδιακό και χρονικά δεσμευμένο πρόγραμμα εργασίας για όλα τα εκκρεμή στοιχεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

«Μια πραγματική Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική. Οι βαθιές και ρευστές κεφαλαιαγορές είναι ζωτικής σημασίας για το ξεκλείδωμα πρόσθετης χρηματοδότησης για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τη δημιουργία των απαιτούμενων επενδύσεων για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών της ΕΕ. Αποτελεί επίσης ακρογωνιαίο λίθο για έναν ισχυρότερο διεθνή ρόλο του ευρώ, ο οποίος θα πρέπει να είναι ανάλογος με το παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοοικονομικό βάρος της Ένωσης», αναφέρουν. 

«Προς τούτο, ζητούμε ταχεία πρόοδο στο ανανεωμένο σχέδιο δράσης της Κομισιόν», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τη δήλωση που υιοθετήθηκε, «είναι σημαντικό να προωθήσουμε γρήγορα τις εργασίες για τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία, όπως ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 3ης Δεκεμβρίου 2020, καθώς και για τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της ηγεσίας της ΕΕ στην πράσινη οικονομία».

«Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας, πρέπει να προσδιοριστούν τα εμπόδια για την πρόοδο στους πιο περίπλοκους και διαρθρωτικούς τομείς που προτείνονται στο σχέδιο δράσης. Θα εξετάσουμε την πρόοδο στη συνάντησή μας τον Ιούνιο του 2021, όπου θα συζητήσουμε επίσης τις οικονομικές προκλήσεις για τη ζώνη του ευρώ μετά την κρίση του COVID-19», καταλήγουν.

(KYΠΕ)

 
6283