Πανδημία & συστάσεις ευρωπαϊκού εξαμήνου στο επίκεντρο του ECOFIN

Τι ενέκρινε το ECOFIN

Το ECOFIN ενέκρινε τις ανά χώρα συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020 και την εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων του 2019, εξέτασε τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, συζήτησε τη στρατηγική για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος της Κομισιόν και χαιρέτισε την υιοθέτηση του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, σε τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη σήμερα υπό την Κροατική Προεδρία και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Συγκεκριμένα οι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στα μέτρα αντιμετώπισης της ΕΕ που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν την υιοθέτηση, με γραπτή διαδικασία, του κανονισμού για την προσωρινή υποστήριξη για τον περιορισμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE), το οποίο θα χορηγήσει δάνεια έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ με ευνοϊκούς όρους στα κράτη μέλη για να χρηματοδοτήσει εθνικά προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων, καθώς και να υποστηρίξει ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την υγεία, ιδίως στο εργασιακό χώρο ως απάντηση στην κρίση.

Οι Υπουργοί εξέτασαν επίσης τις τρέχουσες συζητήσεις για τη λειτουργία του δικτύου ασφαλείας για τις επιχειρήσεις μέσω του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η Προεδρία ζήτησε την ολοκλήρωση του μέσου το συντομότερο δυνατό

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασαν την εκτίμησή τους για την οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.

Ακολούθως οι Υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση μετά από παρουσίαση της Κομισιόν της προσέγγισής της για την περαιτέρω ενίσχυση της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML).

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαΐου, η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο δράσης για μια ολοκληρωμένη πολιτική της ΕΕ για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
μια αναθεωρημένη μεθοδολογία για την καταχώριση τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου που έχουν στρατηγικές ελλείψεις στα καθεστώτα AML τους

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν ακολουθεί τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, τα οποία καθορίζουν στρατηγικές προτεραιότητες για μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα.

Η αναθεωρημένη μεθοδολογία εισαγωγής στοχεύει στην καλύτερη προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ από κινδύνους AML. Το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ορίζει την υποχρέωση εντοπισμού δικαιοδοσιών τρίτων χωρών που έχουν στρατηγικές ελλείψεις στα καθεστώτα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τέλος οι υπουργοί χαιρέτισαν την έγκριση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τις εκθέσεις χωρών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020 και την εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων του 2019.

Τα συμπεράσματα αποτελούν μέρος της ετήσιας διαδικασίας αξιολόγησης των διαδικασιών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Ωστόσο, φέτος, αντικατοπτρίζουν την εξαιρετική κατάσταση που συνδέεται με τη σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που οφείλεται στην πανδημία COVID-19.

Τα συμπεράσματα εστιάζονται σε διαρθρωτικές προκλήσεις και τρωτά σημεία που παραμένουν συναφή στο σημερινό μεταβαλλόμενο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, και τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν σχετικά με μια στρατηγική ανάκαμψης, αναφέρει το Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο, "συμφωνεί ότι 12 κράτη μέλη που εξετάστηκαν στις αναλυτικές εκθέσεις (Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία)
αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες διαφόρων φύσεων και βαθμό σοβαρότητας στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών". Το Συμβούλιο "συμφωνεί ότι υπάρχουν υπερβολικές ανισορροπίες σε τρία κράτη μέλη (Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία)".

Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος  Ντομπρόβσκις, "το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τις εκθέσεις χωρών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020, συμπεριλαμβανομένων εμπεριστατωμένων ανασκοπήσεων και της εφαρμογής των ειδικών ανά χώρα συστάσεων του 2019, αυτές οι αναφορές προηγήθηκαν της κρίσης - αλλά εξακολουθούν να δείχνουν ότι οι διαρθρωτικές προκλήσεις και τα τρωτά σημεία πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να ανακάμψουν".

"Αύριο, θα παρουσιάσουμε το εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο Πακέτο μας, το οποίο έχει προσαρμοστεί για να παρέχει στα κράτη μέλη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο εξόδου από αυτήν την κρίση. Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη και περιεκτική απάντηση, ώστε η Ένωση να ανακάμψει. Θα χρειαστούμε επίσης μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις υψηλής ποιότητας για να ενισχύσουμε την οικονομική μας ανθεκτικότητα και να διευκολύνουμε τη μετάβαση σε μια βιώσιμη, ψηφιοποιημένη και ουδέτερη από άνθρακα οικονομία", εξήγησε ο Αντιπρόεδρος.

Στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών η ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία πραγματοποίησαν τον ετήσιο διάλογο οικονομικής πολιτικής τους. Η φετινή συζήτηση επικεντρώθηκε στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην περιοχή και οι συμμετέχοντες ενέκριναν κοινή δήλωση στο τέλος της τηλεδιάσκεψης.

(ΚΥΠΕ)

Tags