Παράταση κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας για προσάρτηση Κριμαίας

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισε την παράταση των κυρώσεων μέχρι τις 23 Ιουνίου 2020

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, αποφάσισε σήμερα και παράτεινε έως τις 23 Ιουνίου 2020 τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία.

Τα μέτρα εφαρμόζονται σε πρόσωπα της ΕΕ και εταιρείες με έδρα την ΕΕ. Περιορίζονται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγορεύσεις σχετικά με:

  • τις εισαγωγές προϊόντων προέλευσης Κριμαίας ή Σεβαστούπολης στην ΕΕ·
  • τις επενδύσεις στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ή οι εταιρείες με έδρα στην ΕΕ δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα ή οντότητες στην Κριμαία, να χρηματοδοτήσουν εταιρείες της Κριμαίας ή να παράσχουν σχετικές υπηρεσίες·
  • τις τουριστικές υπηρεσίες στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, με αποτέλεσμα, ιδίως, τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια να μην μπορούν να προσεγγίζουν σε λιμένες της Χερσονήσου της Κριμαίας, εκτός εάν πρόκειται για περίπτωση έκτακτης ανάγκης·
  • τις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών προς εταιρείες της Κριμαίας ή προς χρήση στην Κριμαία, στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας και σχετικά με την αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων. Δεν επιτρέπεται εξάλλου να παρέχονται τεχνική βοήθεια, υπηρεσίες διαμεσολάβησης ή υπηρεσίες κατασκευής ή μηχανικής που συνδέονται με τις υποδομές στους τομείς αυτούς.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκας Μογκερίνι, εξ ονόματος της ΕΕ στις 17 Μαρτίου 2019, πέντε χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία, η ΕΕ η παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει αυτές τις πράξεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Από τον Μάρτιο του 2014 η ΕΕ έχει σταδιακά επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε αυτή τη σκόπιμη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που ανανεώθηκαν σήμερα. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μεταξύ των υπόλοιπων μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία είναι τα εξής:

  • οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων κλάδων της ρωσικής οικονομίας, οι οποίες ισχύουν επί του παρόντος έως τις 31 Ιουλίου 2019,
  • ατομικά περιοριστικά μέτρα τα οποία αφορούν επί του παρόντος 170 άτομα και 44 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, επειδή με τη δραστηριότητά τους υπονόμευσαν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ