Πληθωρισμός – Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ 4,9% τον Νοέμβριο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα ευρώ αυξάνονται ραγδαία

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, καθώς έφτασε στο 4,9%, ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις. Η εξέλιξη περιπλέκει τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου για το μέλλον των έκτακτων μέτρων στήριξης που πήρε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι και οι 40 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον μέσο όρο των προβλέψεων να διαμορφώνεται στο 4,5%.

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε στο 4,9% τον Νοέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη των καταγραφών το 1997.

Ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα μιας τεράστιας αύξησης του κόστους ενέργειας και αυξήθηκε από 4,1% τον προηγούμενο μήνα, που ήταν το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ.

Όπως και άλλες χώρες, η ευρωζώνη, η οποία αποτελείται από 19 οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, υφίσταται μεγάλες αυξήσεις τιμών ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού και των μπλοκαρισμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Πηγή: Newmoney.gr

 
7072